Галопиращата инфлация в Европа удари и прочутия Октоберфест, предаде "Ройтерс".Цената

...
Галопиращата инфлация в Европа удари и прочутия Октоберфест, предаде "Ройтерс".Цената
Коментари Харесай

Бирата на Октоберфест ще поскъпне, ето с колко

Галопиращата инфлация в Европа удари и фамозния Октоберфест, съобщи "Ройтерс ".

Цената на бирата на фестивала, който тази година ще се организира още веднъж за пръв път от 2019 година,

ще бъде с 16 на 100 по-висока от преди три години, се показва в формалния уебсайт на Октоберфест.

Така литър бира под шатрите в Мюнхен ще коства сред 12,60 и 13,80 евро. През 2019 година цената е била сред 10,80 и 11,80 евро.

Кметът на Мюнхен Дитер Ритер разгласи в края на април, че

най-големият в света бирен фестивал тази година ще се организира от 17 септември до 3 октомври без никакви санитарни ограничавания.

Градските управляващи напомнят, че през 2019 година фестивалът е бил посетен от 6,3 милиона души, които са изпили към 7,3 милиона литра бира.

Октоберфест (Oktoberfest) е най-масовият национален празник в света. Това е празник, който се организира годишно на Терезиенвийзе в Мюнхен, Германия от 1810 година

През XXI век посещаемостта му доближава и надвишава 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварни вършат специфична бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно наличие. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

За първи път Октоберфест се организира на 17 октомври 1810 година в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Тогава на мястото на днешния Октоберфест се организират конни надпревари. През идната година е взето решение празникът да се повтори.

До 1819 година се организира годишно, бивайки финансиран от частни средства. През 1819 година градът взема решение Октоберфест да се организира всяка година, до момента в който ковид пандемията през 2020 и 2021 година не принуди баварските управляващи да анулират провеждането на фестивала.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР