Изглежда, че в северна Англия се увеличава броят на случаите

...
Изглежда, че в северна Англия се увеличава броят на случаите
Коментари Харесай

Появи се потенциално фатален нов синдром, свързан с COVID-19

Изглежда, че в северна Англия се усилва броят на случаите на необичайно, само че смъртоносно автоимунно заболяване, а нови проучвания демонстрират, че епидемията може да е обвързвана с COVID-19.

Известно като Anti-MDA5 позитивен дерматомиозит, болестта е следено най-вече в азиатските популации преди пандемията, само че в този момент се разраства измежду кавказките поданици на Йоркшир.

Предизвикано от антитела, които нападат ензим, наименуван MDA5 (melanoma differentiation-associated protein 5), болестта се свързва с прогресивна интерстициална белодробна болест, която се характеризира с белези на белодробната тъкан. В интервала 2020-2022 година лекарите в Йоркшир оповестяват за невиждани 60 случая на автоимунитет MDA5, довели до осем смъртни случая.

Анализирайки тази вълна в ново изследване, откривателите показват, че неочакваното нарастване на случаите съответствува с огромните талази от инфекции с COVID-19 през пиковите години на пандемията. Това незабавно притегля вниманието им, защото MDA5 е РНК рецептор, който играе основна роля в разпознаването на вируса SARS-CoV-2.

" Тук оповестяваме за внезапно нарастване на броя на тестванията за категоричност на анти-MDA5 в нашия район (Йоркшир) през втората година на пандемията COVID-19, което е удивително, защото тази единица е относително рядка в Обединеното кралство ", пишат създателите на изследването. Това събитие, споделят те, евентуално е показателно за " обособена форма на MDA5+ заболяване в ерата на COVID-19 ", която те са обозначили като " MDA5-автоимунитет и интерстициален пневмонит, съвпадащ с COVID-19 " (MIP-C).

За да схванат механизмите, които стоят в основата на този новоидентифициран признак, откривателите употребяват принадлежности за обработка на данни, които търсят общи черти измежду членовете на медицински общности. По този метод те откриват, че пациентите с автоимунитет MDA5 нормално имат и високи равнища на инфекциозен цитокин, наименуван интерлевкин-15 (IL-15).

Коментирайки това изобретение в изказване, създателят на проучването Прадипта Гош изяснява, че IL-15 " може да докара клетките до ръба на изтощението и да сътвори имунологичен фенотип, който доста, доста постоянно се следи като признак на прогресиращата интерстициална белодробна болест или фиброза на белия дроб ".

Като цяло единствено осем от 60-те пациенти са имали преди този момент позитивни проби за COVID-19, което допуска, че доста от тях може да са имали безсимптомни инфекции, за които не са знаели. Това допуска, че даже леки инфекции, които не провокират първични признаци, може да са задоволителни, с цел да провокират автоимунитет към MDA5.

" Като се има поради, че пикът на тестванията за категоричност на MDA5 е последвал пика на случаите на COVID-19 през 2021 година и е съвпаднал с пика на имунизацията, тези констатации допускат имунна реакция или автоимунитет против MDA5 при излагане на SARS-CoV-2 и/или ваксина ", заключават откривателите. 

Според Гош е малко евентуално явлението да се лимитира единствено до Йоркшир и в този момент известия за MIP-C постъпват от целия свят.

Изследването е оповестено в списание.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР