Галериите и изложбените зали са по-безопасно място от театрите, където

...
Галериите и изложбените зали са по-безопасно място от театрите, където
Коментари Харесай

Художници към Банов: Галериите са по-безопасни от театрите

Галериите и изложбените зали са по-безопасно място от театрите, където доста хора престояват дружно в продължение на часове. Това се споделя в писмо от Съюза на българските художници, подписано от неговия ръководител Любен Генов и адресирано до министъра на културата Боил Банов. В него създателите упорстват изложбените пространства да останат отворени по време на карантината. Със заповедта на Министерство на здравеопазването от сряда бяха затворени всички културни институции у нас (кина, музеи, концертни зали, библиотеки и т.н.), като изключение бе направено само за книжарниците и театрите. Последните ще посрещат аудитория както до момента - при най-много 30% претовареност. 

" За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата аудитория е явно, че при визитата на изложения, в които феновете влизат поединично и на по-големи шпации от време, престоят в художествените експозиции по принцип е много по-кратък, в сравнение с публиката в театралния салон, не е обвързван с по-големи опасности от заразяване с Covid-19 ", се споделя в писмото. " Държавните, общинските, частните, огромни и дребни галерии и до този миг са работили в режим на цялостно съблюдаване на противоепидемичните условия, като достъпът е бил контролиран по отношение на изискванията за сигурност още от изключителното състояние от март 2020 до през днешния ден. Допускаме, че изложбената активност не е обвързвана с по-големи опасности, в сравнение с продължителният престой в театралния салон или в дребните пространства на комерсиалните обекти, които не би следвало според същата заповед да бъдат затваряни. "  

СБХ предлага възбраната да се редуцира единствено до откривания на експозиции, при които има скупчване на хора, само че да не се лимитира настоящата активност на галериите. Откривания в смисъла на всеобщи прояви с вино и речи действително не е имало от март насам, когато стартира коронавирусната пандемия и бе натрапен първи локдаун. Галериите отвориха още веднъж в средата на май, само че посетителите през целия летен и есенен сезон се брояха на пръсти. 

 

ЖЕСТ

Днес е последният работен ден на всички галерии и у нас, защото заповедта влиза в действие късно довечера. Като жест към своята аудитория Националната изложба заяви, че всички нейни филиали ще работят с вход свободен до края на нормалното си работно време. Ще се спазват всички противоепидемични ограничения и следен достъп. Освен непрекъснатите експозиции, в днешния последен за визити ден, феновете на изкуството могат да видят: 

„ 25 години и 5 тематики по-късно. Ретроспектива на ИСИ – София в Двореца

„ Никола Маринов (1879 – 1948). Ателието на свободния дух " в Двореца

„ Стената " на Николай Петров – GLOW в Квадрат 500

„ Д-Р ГАТЕВ. Това съм " в Квадрат 500

„ Текстилът – Артистичен и авангарден " в Квадрат 500

„ В ателието на Андрей Николов " в къща-музей „ Андрей Николов "

„ Следи в материята " – взаимна галерия на Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова в къща-музей „ Вера Недкова "

„ действителният МУЗЕЙ " в Софийски боеприпас – Музей за модерно изкуство
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР