Гъбичките често присъстват в човешките тумори и могат да бъдат

...
Гъбичките често присъстват в човешките тумори и могат да бъдат
Коментари Харесай

Учени изследват връзка между гъбичките и раковите заболявания при хората

Гъбичките постоянно участват в човешките тумори и могат да бъдат употребявани като инструмент за разкриване, диагностика и даже лекуване на ракови болести, твърди екип от интернационалните учени.

Специалистите сформираха първи по рода си " микобиомен атлас на рака ", описващ връзките сред гъбичките и 35 типа онкологични болести.

Екипът от откриватели от Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего и Научния институт " Вайцман " в Реховот, Израел, означи, че малко се знае за ролята на гъбичните микроорганизми или микобиота, част от човешкия микробиом, при раковите болести при хората.

От много време проучвания са фокусирани върху връзката сред рака и обособените микроби, се споделя в публикувано известие. Напоследък обаче вниманието е ориентирано върху целия човешки микробиом, изключително в червата, където се намират повече и по-разнообразни общности от бактерии, вируси и гъбички, в сравнение с на всички места другаде в човешкото тяло.

Новите данни са въз основата на 17 401 проби от тъкани, кръв и плазма на пациенти за 35 типа рак, се споделя в научната публикация, предава Българска телеграфна агенция. Изследователите споделят, че са разкрили " обилни корелации " сред характерни гъбички и възраст, туморни подвидове, тютюнопушене, реакция при имунотерапия и животоспасяващи действия.

Те споделят, че към момента би трябвало да се откри дали има причинно-следствена връзка с гъбичките.

" Съществуването на гъбички при множеството човешки ракови болести е както изненада, по този начин и предстоящо ", изяснява Роб Найт, съавтор на проучването и професор в Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего.

" Изненадващо е, тъй като не знаем по какъв начин гъбичките могат да попаднат в тумори в цялото тяло ", сподели той. " Но също е и предстоящо, защото дава отговор на модела на здрави микробиоми, в това число в червата, устата и кожата, където бактериите и гъбичките си взаимодействат като част от комплицирана общественост. "

Констатацията, че гъбичките постоянно участват в човешките тумори, " би трябвало да ни накара да проучим по-добре техните евентуални резултати и да преразгледаме съвсем всичко, което знаем за рака ", е мнението на доктор Равид Щраусман, съавтор на проучването и основен откривател в Научния институт “Вайцман ”, представен в известието.

Друго изследване, което също е оповестено в изданието " Сел ", открива гъбички в стомашно-чревни и белодробни тумори. Водещ създател на проучването е Андерс Долман, докторант по биомедицинско инженерство в университета Дюк, Северна Каролина.

При рак на белия дроб, да вземем за пример, гъбичките Blastomyces са свързани с туморни тъкани, споделят учените, работили по изследване. При онкологично заболяване на стомаха са открити високи равнища на Candida; а при рак на дебелото черво съществуването на този тип гъбички оказва помощ да се планува разпространяването на заболяването.

Данните от това проучване дават съображение да се счита, че микобиотата е обвързвана с развиването на стомашно-чревни ракови болести при хората и допускат, че " обвързвана с израстък гъбична ДНК може да служи като диагностичен или прогностичен биомаркер ", изясняват учените.

Изследването е оповестено в Cell.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР