Г-н Юлиян Семерджиев, колко време бе спряна ТЕЦ Марица 3

...
Г-н Юлиян Семерджиев, колко време бе спряна ТЕЦ Марица 3
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица 3 ще удвои персонала в следващите години поради реализацията на голям проект


Г-н Юлиян Семерджиев, какъв брой време бе спряна Топлоелектрическа централа Марица 3 в Димитровград и какво правихте през това време? Бяха ли заетите в отпусл?

            Топлоелектрическа централа Марица 3 бе краткотрайно прекрати активността си през последното тримесечие на 2022 година.
-->
Ръководството на Централата употребява това време за реализиране на огромни ремонтни действия, в които бяха заети трудещите се в сдружението.

             Какъв ще бъде резултатът от осъществените действия?

            С изпълнените действия от една страна разчитаме, че ще реализираме доста по-надеждна и ефикасна работа, както на индустриалните, по този начин и на очистващите уреди. От друга страна се извършват напълно избраните механически мероприятия според издаденото Комплексно позволение.

            Като правист желая да подчертая, че осъществените механически ограничения бяха признати без възражения от контролния орган Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково.

            Работи ли сдружението по планове за диверсификация на горивния микс? Все отново на всички места се разяснява, че въпреки и продължен, срокът за отричане от въглищата не е изнемощял.

            Разбира се, работим с ясното схващане, че са нужни вложения, с които последователно да сменяем въглищата с по-екологични горива.

В момента управлението на Централата работи интензивно по реализацията на план за създаване на съвременна апаратура за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила от биогаз, който е изцяло екологично гориво.

             На какъв стадий е планът за внедряване на биогаз в горивния микс?

            Към момента самодейността на Централата за създаване на напълно нова и съвременна апаратура, употребяваща биогаз, е на стадий координиране и планиране.

             Какъв е правилото, на който разчитате за реализацията на тази инвестиция?

            Както загатнах, задачата на реализацията на плана за произвеждане на зелена сила от биогаз е да се обезпечи по-чисто произвеждане на сила. Това е допустимо посредством ефикасното потребление на биомасата, която трайно ще размени употребяваните досега въглища като главно гориво.

             Ще ни припомните ли какво съставлява биомасата?

            Както е известно, биомаса са всички растителни останки от селското стопанство, които постоянно са непотребни за селското стопанство. Биомаса са сламата, която остава след посевите на пшеницата, стеблата на слънчогледа, както и семките му и доста други растителни останки. Най-важното преимущество на биомасата е, че е изцяло зелен източник на сила, при който не се отделят въглеродни излъчвания.

             Имате ли право да изгаряте биомаса? Каква в действителност е разликата сред биомаса и биогаз?

            Топлоелектрическа централа Марица 3 има планувана опция в Комплексното си позволение да употребява биомаса. Да влагаме биогаз е идната разумна стъпка.

            Причината е, че над избран потенциал е целесъобразно биомасата да се преобразува в биогаз, с цел да е по-ефективно и още по-чисто производството на сила.

             Използването на биомаса в огромни количества способства ли за решение на проблеми в други браншове или е потребна единствено в енергетиката?

            Широкото потребление на биомасата като гориво за произвеждане на сила за да не гние по полетата води до фрапантно понижаване на излъчванията на метан от селскостопанските действия. Това е сериозен проблем, изключително при гниене на останки от биомаса в по-влажни зони, където отделяният метан е в големи количества. Струва ми се, че на „ зелените деятели “ в България не им е преференциално да приказват за този наболял проблеми и не го разясняват по никакъв метод, само че вършат сензации от естествената индустриална активност на някои сдружения.

Експерти ми обясниха, че излъчванията метан са доста по-вредни, даже от въглеродните излъчвания. Метанът има 80 пъти повече принос за световното стопляне спрямо въглеродния диоксид. Поради този факт и Европейската комисия предизвиква производството на биогаз от селскостопански артикули. Това е и повода биомасата да бъде решение за едновременна промяна, както на енергийния бранш, по този начин и на селското стопанство.

            Позитивното при производството на биогаз е че при утилизацията му се прекъсва процесът на обособяване на метан, а и не се отделят въглеродни излъчвания.

            Реализацията на въпросния план ще има ли обществен резултат за локалното население? Все отново във Вашия град безработицата е голям проблем.

            Да, реализацията на сходен огромен план безусловно ще провокира потребност от наемане на спомагателна работна ръка.

            В миг, когато икономическата и военна рецесия вилнеят, са значими, както всеки мегават създадена електрическа сила, по този начин и да се резервира всяко работно място.

            Първоначално ще бъдат разкрити към 150 нови работни места, като наклонността е след това да бъдат увеличени до към 200, което би било съвсем двойно нарастване на ангажирания личен състав в сдружението. С реализирането на инвестицията общият директно ангажиран в производството на сила личен състав ще бъде към 500 души, което е сериозна цифра за нашия град.

            Можете ли да осигурите на личния състав конкурентни заплати, с цел да ги привлечете на работа в сдружението?

            Към момента заетите в Централата чиновници и служащи получават едни от най-високите заплати в района. Средната заплата в сдружението е над 2 000 лв., до момента в който междинната заплата в Хасковско съгласно Национален статистически институт е към 1200-1300 лв.. Предвижда се заплатите на целия личен състав да бъде повишен най-малко с 10%, с цел да се отговори на голямата инфлация и тъй като мислим за хората.

            В умозаключение, бих споделил, че с реализацията на този огромен за нашия район план Топлоелектрическа централа Марица 3 ще затвърди мястото си измежду най-големите работодатели в Хасковска област.

            Как ще завършите диалога?

            Реализацията на проектите на българските централи за основаване на по-чисто произвеждане на сила са извънредно значими, тъй като те значат предпазване и увеличение на работните места и подсигуряват по-чиста околна среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР