- Г-н Тодоров, какво предвижда програмата за ГЕРБ за развитие

...
- Г-н Тодоров, какво предвижда програмата за ГЕРБ за развитие
Коментари Харесай

Тодор Тодоров: ГЕРБ ще повиши доходите



- Г-н Тодоров, какво планува програмата за ГЕРБ за развиване на районите през идващите 4 години?

- За първи път в историята на участието си в Европейски Съюз България ще получи спомагателни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предопределени за най-слабо развитите райони, за усилването на конкурентоспособността, растежа и основаването на работни места. Приоритетно в програмата на ГЕРБ е заложено реализирането на планове в Северна България за понижаване разликите в развиването на другите райони в страната. Голямата, обща цел, която си слага ГЕРБ, е икономическият напредък на районите. Той не може да бъде реализиран обаче без няколко наложителни фактора. Пътищата са действителният резултат от работата на държавното управление, от който се възползваме всички всекидневно. За последните 4 години държавното управление е ремонтирано към 4000 км пътища, като няма потребност да загатвам автомагистралите. Изграждането им ще продължи, а най-малко по 1000 км пътища годишно ще бъдат ремонтирани. Никога свързаността в България не е била толкоз улеснена и съвременна. Идвам от частния бранш и мога да заявя - блокирани ли са пътищата, безусловно, икономически действия не могат да се правят. Добрата инфраструктура е причина за повишение на виталния стандарт, за достъп до съществени услуги, за съгласуваност сред районите. Но тяхното развиване не може без главния мотор за това - хората. Насочваме напъните си към обезпечаване на работни места, висококачествено обучение и съответни публични услуги. Категорична цел остава повишението на виталния стандарт.

- Кои са най-големите проблеми на област Силистра, които се нуждаят от незабавно решение?

- С горделивост и задоволство мога да заявя, че успяхме да се оправим с един от най-сериозните проблеми за последните десетилетия, пред които се е изправяла Силистра - извадихме тежкотоварния трафик от града. На никого не е прелестно да живее на място, през което всекидневно минават стотици тирове, които замърсяват въздуха, тормозят жителите. Представете си шума и вредите върху инфраструктурата. Благодарен съм за поддръжката на премиера Бойко Борисов. След редица договаряния и гледище от наша страна той беседва с румънския си сътрудник и съумяха да се договорят. Пускането на ферибота “Силистра-Кълъраш ” избави града ни, само че е и причина вложителите да погледнат към нас.

Една от главните ми цели е да бъдат привлечени стратегически вложители за силистренския район. Завършването на автомагистрала “Хемус ” също ще приближи района ни към тези, които сега ни изпреварват.

- Кои са другите цели, върху които ще работите?

- За ГЕРБ измежду целите постоянно е било опазването на здравето. Изключение не вършат и политиките ни на локално равнище. Болницата в Силистра бе пред колапс. Насочихме напъните си в стабилизирането на здравните услуги за съгражданите си. Успяхме да притеглим финансиране от страната в размер на 8 млн. лева, което бе ориентирано към ремонт, закупуване на инсталация, изцяло възстановяване на болничната база и основаване на поделение по инвазивна кардиология. Последните месеци ни демонстрираха какъв брой уязвима е системата и каква непрестанна потребност има от работа по подобряването й. Ние от ГЕРБ няма да спрем да се грижим опазването на здравето да получи образа, който заслужава.

- Демографската рецесия е един от предпочитаните въпроси, за които ГЕРБ даде обещание специфични ограничения. Обезлюдяването на Североизточна България е реалност. Каква поддръжка от страната чака районът, с цел да останат младите в него и да работят за развиването му?

- Нашият район не прави изключение и демографската рецесия се явява едно от сериозните тествания пред нас. Сигурността в здравните грижи, обезпечаване на работни места и качествено обучение, са главните фактори, които ще ни оказват помощ да задържим младите, да върнем тези, които са били принудени или са избрали да живеят надалеч от фамилиите си, от родителите си.

Основната причина за демографската рецесия е икономическата миграция в посока други региони в България или чужбина, в търсене на по-добри приходи и вероятности за развиване. Само целенасочена политика на страната за Североизточна България и привличането на съществени вложения, ще задържи най-активната и образована част от популацията, а по-високите приходи и сигурната вероятност за бъдещето ще бъдат последвани от изкривяване на отрицателната наклонност в демографията на целия регион. Това може да стане с проведени свободни стопански зони, централизация на промишлени зони със съответната инфраструктура и данъчни тласъци за вложителите в избрани региони. За да се реализира стопански скок, се възнамерява създаване на нова мрежа стратегически индустриални паркове, подкрепена с 415 млн. лева, по обществена капиталова стратегия за потенциал и съгласуваност. Важна остава работата във всички браншове, тъй като изборът къде да живееш и работиш зависи освен от възнаграждението, само че и от качеството на живота. Перспективите пред себе си човек не вижда през секторните политики на другите ведомства. Затова при планирането постоянно сме разсъждавали сложно и съгласно потребностите на хората.

- Кой от новите играчи – Цветан Цветанов, Мая Манолова, Слави Трифонов приемате за конкуренция на ГЕРБ?

- Някакъв капацитет, в случай че мога по този начин да го нарека, на национално равнище може би ще се опита да покаже партията на Слави Трифонов, до момента в който в област Силистра цитираните от вас " нови играчи " нямат поддръжници и не чакам да реализират каквито и да е основни резултати.

- Вие сте един от огромните донори за просвета и поддръжка на културно-историческото завещание в района. Какви са последните Ви начинания?

- През миналия уикенд положихме камъка в основите на най-новия православен храм " Св.св. Константин и Елена " в най-голямото село в област Силистра - Айдемир. Той беше осветлен от Доростолския митрополит Яков. Идеята за тази черква е от 2014 година, само че действителните действия по реализирането й започнаха едвам преди дни. Превърнах в своя персонална задача да способствам за това обществото ни да живее в условия на съгласие, приемливост.

Навръх Стефановден, предходната година дружно с отци от епархията открихме новоизградения в дуловското село Черковна православен храм " Св. Архангел Михаил ". Църквата бе издигната с дарения, 80% от нужната сума подкрепих с персонални средства.

Без значение, че предстоят избори, аз ще не преставам със своите персонални начинания. Смятам, че професионалните занимания нямат директно отношение към обществената отговорност, дарителството, благотворителността. Това са действия, които без значение кой, къде и по какъв начин работи може да прави, не е належащо да са свързани с някакъв пост и служба. Това е вътрешно чувство за поддръжка на нуждаещи се, поддръжка на дела, може да бъде осъществено когато и да е без значение къде и по какъв начин се намира човек.

- Имахте концепция за монумент на Флавий Аеций – римлянинът, който стопира нашествието на хуните в Европа, разгромявайки Атила. На какъв стадий е тя?

- Идеята за издигане на монумент на “последния същински римлянин ”, както назовават историците Флавий Аеций, породи с желанието ни, да се отдаде нужната респект и почитание към великия римлянин, популяризирал родния си град, римската империя, и останал вечно в нейната история. Роден е през 390 година в Доросторум, днешна Силистра. Флавий Аеций е римски пълководец от последните десетилетия на Западната Римска империя. “Спасителят на Рим " Аеций е най-известен в историографията със своята победа над Атила в борбата на Каталунските поля през 451.

Като ръководител на Инициативен комитет за издигане на монумент в негова чест, организирах срещи с посланика на Италия у нас Н.Пр. Стефано Балди в края на 2019 година Идеята ни бе подкрепена и от министерството на туризма. Не сме се отказали от реализирането на самодейността, стопираха ни ограниченията, които бяха наложени в резултат на пандемията. Този исторически факт е горделивост за Силистра. За това срещнахме безапелационна поддръжка за издигането на монумент в негова чест.

- Какви цели си поставяте в акцията – какъв брой мандата да вземе ГЕРБ?

- Нашата цел в тази акция е постигането на най-малко два мандата от четири в нашия изборен регион - 20 МИР-Силистра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР