- Г-н Павлов, как ще коментирате данните на ЕСО за

...
- Г-н Павлов, как ще коментирате данните на ЕСО за
Коментари Харесай

Изберете бързо доставчик на енергия и сметките ще паднат

- Г-н Павлов, по какъв начин ще коментирате данните на ЕСО за нарасналото ползване на електрическа сила от началото на месеца? Какъв е профилът на ползване на българите?

- От началото на месеца в България се следи нараснала консумация на електрическа сила, като главните аргументи са ниските външни температури, изключително рано заран и вечер за огромна част от интервала. По данни на ЕСО най-голямо повишаване на потреблението на електрическа сила с към 18% се регистрира в часовия диапазон сред 14:00ч. и 18:00 ч. След 19:00ч. повишаването е с към 15%. По-сериозно нарастване на потреблението се следи и след 23:00ч. освен заради захлаждането, а и поради прекосяването към лятно часово време. Хората към този момент включват пералните и климатиците след 23:00ч. вечерта, с цел да спестят пари от по-евтината нощна цена.

- Мерките, наложени около пандемията, имат ли също въздействие върху потреблението?

- Разбира се.Пандемията засегна съществено електроенергийния бранш. Търсенето в другите европейски страни се обуславя значително от самостоятелния метод за справяне с резултата от пандемията на всяка страна. По данни на Международната организация за енергетика потреблението понижава значително даже в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване. За последната година най-чувстителен е спадът през месеците април и май 2020 год., когато количеството създадена електрическа сила е на стойностите от 2010 год.

- Как се отразява нарасналото ползване на цената на електрическата сила освен на българския, а и на европейските пазари?

- Въпреки рецесията, електрическата сила ще продължи да нараства. Причините са доста, като стартираме от нараствания експорт и ремонта на основни европейски централи, който резултира в понижаване на предлагането. Не мога да не посоча и рекордните цени на въглеродните излъчвания. В България този месец също предлагането ще е свито, тъй като са оповестени прекъсвания на мощности заради поправки в АЕЦ Козлодуй и Топлоелектрическа централа Бобов Дол. Намаленото предложение най-вероятно ще докара до спомагателни ценови съмнения.

- Не мога да не попитам за либерализацията на пазара на електрическата сила. Какъв е броят на напусналите контролирания пазар икономически консуматори?

- За страдание поради пандемията и икономическата застоялост във всички браншове се следи извънредно слаб интерес към прекосяването на свободния пазар. По данни на КЕВР 70% от българските компании още не са избрали снабдител на електрическа сила, а остават единствено 2 месеца до крайния период.

- Какво ще посъветвате компаниите? Какво ще стане в случай че не спазят периода?

- Изберете по-бързо снабдител на електрическа сила и незабавно ще се понижат сметките Ви! Съветът ми към всички компании е да побързат с решението, тъй като в случай че не сключат контракт с определения снабдител до 10 юни 2021г., автоматизирано ще преминат към снабдител от последна инстанция от 1 юли, с което автоматизирано ще стартират да заплащат в пъти по-високи сметки за ток. Смисълът на така наречен снабдител от последна инстанция е да доставя електрическа сила при пораждане на непредвидени условия и за това е непрекъснато в подготвеност, което е причина за доста по-високите цени на доставяната от него електрическа сила. На никого не предлагам този вид, тъй като ще получи неведнъж повишени фактури за еднообразно количество електрическа сила. Основното преимущество на свободния пазар е, че предлага опция за свободно договаряне на цените сред доставчика и клиента, което усилва конкуренцията в бранша и спомага за понижаване на крайните цени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР