Г- н Котларов, през последните години работата от вкъщи се

...
Г- н Котларов, през последните години работата от вкъщи се
Коментари Харесай

Интервю | Регистър на предварителни договори може да изсветли напълно жилищния пазар в България

Г- н Котларов, през последните години работата от у дома се трансформира в нещо обикновено. Домът към този момент не е просто място, на което прекарваме по няколко часа в денонощието. Всичко това се отразява и на пазара на ваканционни парцели. Кои са главните фактори при избор на ваканционен парцел и какво търсят купувачите сега?
Опитът с купувачите, с които ние поддържаме връзка, е, че търсят усамотен комплекс. Такъв, в който децата им да имат задоволително зелени площи и да нямат допир с коли. Повечето купувачи са хора с деца, които гледат да им намерят занимания през лятото – по време на огромната почивка. Те желаят децата им да са оптимално покрай природата и да имат живот, изпълнен с интензивности, отвън екранното време.
Какви са трендовете при строителството на ваканционни парцели?
Ние се стремим да имаме стабилно развиване. Не оптимален брой жилища на застроена повърхност, а по-скоро оптимален брой неща, които хората биха употребили в комплекса. Тук приказваме за детски площадки, сервиз за колела, салон за хубост.

Наричаме го ваканционен парцел, само че може да се назовава и втори дом, летен дом, тъй като изключително след Коронавирус хората съумяват да си нагласят работата по този начин, че да работят до обяд или ранен следобяд онлайн и по-късно да бъдат със фамилиите си, а не в града.

Това е едно съвременно село за хората, които си оставят там децата.
Каква част от пазара заемат ваканционните парцели?
Нямаме статистика. Но е доста характерно по отношение на съответната община.
Кои места са по-предпочитани за покупка на втори дом – морето или планината?
Има повишен интерес към ваканционните парцели като цяло. Ние нямаме обекти в Банско, само че това, което слушам от сътрудници, е, че там има доста незавършени комплекси на разнообразни стадии, които в този момент се осъществят. Тоест Банско се възражда като дестинация за ваканционни парцели. Реално хората видяха, че могат да работят отвред. Трябва им единствено интернет и компютър.
ГБС какви ваканционни парцели ръководят сега?
В момента имаме два комплекса. Те са относително остарели вложения – през 2007 година построихме комплекса „ Флора “ в Боровец, а през 2008 година – комплекса „ Свети Тома “, на който направихме презентация на новата постройка напълно скоро. Имаме интерес за един комплекс на юг от Бургас. Все още обаче има много работа по него освен обвързвана с градоустройствените проекти, само че и чисто концептуално. Идеята е да е на половина ваканционен, на половина жилищен комплекс.
Какви са цените на ваканционните парцели сега и накъде ще поемат?
В новата постройка „ Лира “, която се намира в „ Свети Тома “, междинната цена ще бъде към 1350 – 1400 евро без Данък добавена стойност. Мисля, че в случай че не се одобряват някакви нови разпореждания, законови или общински, цените няма да се покачат изключително. Може би ще вървят с някакви темпове близки до инфлацията.

Според мен хората купуват парцел, тъй като нормално цената му пораства с темповете на инфлацията или малко по-бързо и това е метод да запазиш финансите си.
Ви взехте присъединяване в конференцията „ NextHome Black Sea 2024: Черноморски конгрес за ваканционни парцели “, която се организира този месец. По време на полемиките споменахте, че би било добре да се вкара механизъм, по който да се следи броя на предварителните контракти в една постройка.
По-скоро говорех за инструмент, който да следи предварителните контракти при покупка на жилище " на зелено ". Предварителният контракт не се вписва на никое място.

Една постройка с 50 жилището, да вземем за пример, се строи за 4 – 6 години. Една година придобиване, проекти, Подробен устройствен план, сменяне на устройство, планиране и от този момент в постройката стартира да се строи. Тогава индивидът следва да подпише прелиминарен контракт. Към момента няма статистика, която да следи една постройка на какъв стадий се разпродава. Ако страната желае да получи данни за това, сега няма по какъв начин. Ако се направи някакъв указател, тези контракти да се вписват, би било доста по-сигурно за купувачите. Ще знаят, че договорът им е там и няма по какъв начин някой да им каже, че не са подписали контракти или че ще има покачване на цената. Държавата ще знае във всеки един миг по какъв начин върви пазарът. Защото тя действително ще разбере по какъв начин тази постройка се е продала. Този статистика ще усъвършенства битката със сивата стопанска система.

Ще има органи, които да видят, че имаш договорка за 1500 евро в случай, че на билборд е оповестена цена от 2000 евро. Това са ограничения, които биха помогнали в битката с нелоялните практики на сътрудниците. Хубаво е, че от ден на ден сътрудници са постоянни в връзките си с клиентите и страната.
Освен ваканционни парцели, ГБС ръководи и жилища в София. Очаквате ли някаква смяна на този пазар –  както във връзка с цени, по този начин и във връзка с продажби?
Това, което чакам, е да има закъснение на темповете на вторичните пазари. Това значи хората, които си купуват парцел, с цел да спекулират, да стават все по-малко. Допреди година, когато имаше огромно търсене и лимитирано предложение, имаше много хора, които купиха надценени парцели. 

Обикновено строителният бизнесмен си прави много подробна сметка – финансов проект, покупка на земята, цена на финансовия запас, цена на строителство. И там цената е справедлива. Докато маса хора са си купили жилища и считат, че в този момент коства по две. Ами, не! Не е на двойна цена. Може би толкоз, колкото си го купил, плюс 10% инфлация.
Кои са жилищните ви активи в София?
В София сега имаме два актива. Единия бих го определил по-скоро като неактивен – dHome, тъй като е продаден напълно. Той ще бъде приключен в средата на годината. До него пристигнаха съседите, които са испански вложители. Видяха, че направихме прекрасен комплекс, и желаят на техния терен да изградим също подобен прекрасен комплекс, като в подмяна ги обезщетим с жилища. В момента вършим градоустройствените процедури. Надяваме се в края на годината да е подготвен планът и да стартираме там.

Март месец започваме план на повърхност 4500 квадрата в „ Сухата река “, покрай ъгъла на „ Черковна “.

„ Детелина “ в този момент е план, с който се занимаваме най-усърдно. Той се намира на детелината, където е изходът от бул. „ Брюксел “ към изхода на „ Цариградско шосе “. Той е в един имот с нов хотел. Там се получи доста прекрасен хъб. Продаден е на към 65%. В средата на годината ще има акт 14. Това се оказа, че е едно от местата, които са много покрай Арена София и едни от " мини кварталите " за жилищно строителство, които преди бяха по-скоро заети от дребни предприятия.
Смятате ли, че към София комплексите от затворен вид имат огромен капацитет?
Ние към този момент заобикаляме вложения от подобен вид. Имаме оферти по цялата дъга на " Околовръстното шосе " – от Лозен през Герман, Симеоново до Банкя и Гормазово. За момента се въздържаме от такава инвестиция.

Ние сме една концепция по-консервативен вложител. Може би ще създадем и такава инвестиция, само че не намираме вярното място със съответствие цена, качество, терен, с цел да създадем идея.
От януари влезе в действие законово условие да се строят и проектират здания близки до нулево енергийно ползване. Готови ли са строителите в България да вършат такива здания и какъв брой ще нарастне строителството?
Тук въпросът е към проектантите. Строителят извършва един план, вложителят счита цената на база на плана, земята и продажната цена. Но сега проектантите имат нерешими задания, като тази, че 50% от силата, която една постройка употребява, би трябвало да е създадена на самия терен (бел. ред. – едно от условията в новите разпореждания е най-малко 50% от силата, с която се отоплява постройката, да е създадена от възобновими източници). Тоест аз персонално не си го представям. И проектантите, и изпълнителите, и обществото, съгласно мен и администрацията, не са подготвени за тази инструкция. В последна сметка всичко това ще се заплати от крайния покупател.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР