- Г-н Аврамов, парламентарните избори приключиха и вече имаме една

...
- Г-н Аврамов, парламентарните избори приключиха и вече имаме една
Коментари Харесай

Ако "Има такъв народ" се държи възпитано, ще успее с правителство

- Г-н Аврамов, парламентарните избори завършиха и към този момент имаме една от малко малко ясна картина – 6 обединения влизат в новото Народно заседание. Разбъркаха ли се политическият пъзел и надлежно партийният кошер?

- Изборните резултати може да са динамични, тъй като се броят към момента, само че процесите са устойчиви. В политиката това, което е тръгнало да пада в изборния ден, до края на броенето нормално ускорява рухването. Така че статуквото ще е още по-недоволно, когато преброяването завърши. Пример – партията, която продаваше български паспорти, а след това сподели, че обича България. Тази партия ще става все по-недоволна до края на преброяването на резултатите. Очевидно тя излиза освен от ръководството, само че и от Народното събрание. Което споделя всичко!

Разбира се разбор постоянно е нужен и той също е явен. Хората споделиха, че изрично не са съгласни с оценката на държавното управление и на ръководството. Когато данните демонстрират, че държавното управление е осигурило опция за имунизация на едвам 1% от българите с две игли и на едвам към 5-6 % с една доза, което ни слага на последно място в Европейски Съюз по имунизация против коронавирус, самохвалството, че сме първи в оправянето с коронакризата е фрапантно разминаване с оценката на хората. Те си дадоха оценката в изборния ден и оттова нататък всичко е ясно. В новия парламент ще има промяна на ръководството.

- Тази промяна няма ли да е много сложна? Тепърва ще стартират тежки договаряния, тъй като се вижда, че никой от раз не може да сформира кабинет.

- Всяка промяна е сложна. Колкото повече се задържаме в олигархични политически положения, толкоз по-трудни ще бъдат промените. Нарочно приказвам за промяна, тъй като тя изисква доста мощна поддръжка за една ясно подчертана опция. Следователно смяната следва и ще я има – по този начин, както споделиха гласоподавателите. Тя ще бъде направена в Народното събрание. Много е значимо да кажем, че в българската пропорционална система спечелилият не е този, който вземе най-вече гласове на изборите, а оня, който има най-вече доверие и е най-харесван. И може да се оправи и сформира болшинство в Народното събрание. Това следва да се види, когато президентът стартира да връчва мандати за сформиране на държавно управление.

На господин Бойко Борисов му следва да види какъв брой е харесван, когато получи мандат за сформиране на държавно управление, тъй като ГЕРБ е първа политическа мощ.

- Казвате господин Борисов, в обществените медии сътрудник публикува  „ първо ни управляваше деспот, по-късно телохранител, а в този момент идва шутът “.

- Журналистите имате право на сходни аналогии. Гледам на процеса по-скучно. Защото, в случай че всички имаме поради обстоятелството, че процесите в българската обществена среда се утежняват, да - по този начин е. Факт е, че от появяването на цар, който стана министър-председател, публичността понижа и решенията се взимаха от ден на ден зад паравана. Институциите станаха функционалност на персоналното его на определените в тях. Българската медийна сфера също се утежни доста, само че след тези избори стартира противоположната наклонност.

Мисля, че в новия парламент ще има повече плурализъм. Отиде си Народно заседание, което можем да назовем Народното събрание на лакеите. Непросветени, неподготвени, слаби и унизително наведени, по отношение на изпълнителната власт. Това бяха депутатите от предишното Народно събрание.

В новото Народно заседание ще има повече политически диспути и повече плурализъм. От тази позиция не бих се тормозил, че втората мощ – „ ИТН “, за момента не е посочила нищо политическо. Да. Оттам блика популизъм, политическа неумелост, бликат и странни поръчки на смяна на изборната система и на какво ли още не, само че дано да се върнем обратно в " царския интервал ". И той стартира със кавги, с неумелост, с какви ли не гафове. Преминахме през Тройната коалиция и през целия политически цикъл на ГЕРБ.

Смятам, че когато идва нещо ново, то би трябвало да получи тъкмо толкоз късмет, колкото са получавали и предходните ръководства.

Разбира се, можем да уверим " ИТН ", че никой от гласоподавателите, от нас, няма да се преценява с тях по същия метод, по който го правехме до момента. Няма да ги чакаме толкоз време. Защото българският народ има сентенция – " парен каша духа ". Ако забележим профила на гласоподавателите на " ИТН ", ще разберем, че те ще са първите, които ще се откажат от тях, в случай че нещо не им хареса.

- Но Борисов направи поръчка за някакъв тип експертен кабинет, който да ръководи до края на годината. В същото време останалите обединения непосредствено декларират, че не желаят да имат нищо общо с него. Как ще стане?

- Всеки прави това, което може. От тази позиция не можем да подлагаме на критика Борисов и да му се сърдим, че не може. Години наред – от 2007 до 2021 година, всички го носеха на фундамент. Огромната част от тези хора, които са разочаровани и през днешния ден гласоподават да го махнат, го бяха издигнали на този фундамент. Очевидно е, че той няма потребни хрумвания за развиването на страната и че цялата сервилна група към него не му подсказва положителни хрумвания, а единствено употребява властови позиции. В персонален проект разбирам премиера. Той е политически отшелник. Беше оставен в изборната нощ да приказва в един заснежен двор до един автомобил. Така не приказват политици, а хора, които са останали сами. Партия ГЕРБ си заряза водача и сподели, че оттук нататък няма никакъв ангажимент към нацията.

Разбирам Борисов, че е комплициран. Той беше и преди изборите. Изборният ден е единствено констатация на проблемите. Все едно да си болен една седмица и да отлагаш ходенето на доктор. Това се случи на ГЕРБ. Колкото повече отлагаш, толкоз повече нараства казусът. За да ме схванат по-добре, ще го кажа на техния език – който не схваща от дребен пердах, ще яде огромен пердах. Тоест те в неделя ядоха дребен пердах, само че в случай че не престават да упорстват, че би трябвало да стоят във властта до декември или докато и да е, доста скоро ще ядат и огромен пердах. В електоралния смисъл на думата, несъмнено.

Накратко – на ГЕРБ им следва да схванат, че нямат сътрудници.

- Определихте Борисов като отшелник. А Корнелия Нинова сама ли е, откакто Българска социалистическа партия по този начин стремглаво си срути на вота?

- Корнелия Нинова не е самотна. Тя не съществува като политически облик. Което не е персонален проблем на Нинова. Проблемът с неналичието на политическо битие стана на проблем на една огромна политическа общественост и на една огромна партия. Много хора споделяха на Нинова, че трансформира Българска социалистическа партия във Вътрешна македонска революционна организация. И тя на практика съумя. Разликата е, че Българска социалистическа партия е огромна партия и не можеш да я свалиш толкоз бързо.

Борисов може да е несъответстващ, да няма положителни хрумвания за развиването на страната, може да приказва за милиарди и да обикаля с джип, само че той има някакъв заем на доверие. Има партия, която го поддържа и първи резултат. Корнелия Нинова е в политическото несъществуване и няма нищо общо сред двамата.

- Но тя по какъв начин съумя да съсипе партия със 100-годишна история?

- Има доста надарени хора, чиито качества са най-вече в сферата да унищожават. В политиката, когато персоналното его и упоритостта не дават отговор на политическата сила на традициите на общността, на концепциите й, постоянно се случва по този начин. Когато пренебрегнеш традициите на една партия и от една по-децентрализирана и хоризонтална общественост, я превърнеш във вождистки вид организация, по този начин се случва. Хората отиват другаде. Толкова натурален развой е, че от време на време се запитвам какъв брой безнадеждно малоумен би трябвало да е даден политик, с цел да не го схваща. 

Във кино лентата " Адвокат на дявола " Ал Пачино играеше прелестната роля на дявола и споделяше, " суетата е обичаният ми грях ". Явно суетата е обичан грях на редица политици.

- Употребихте и думата опция. Според вас коя е тя в бъдещия парламент?

- В Народното събрание влизат 6 парии за момента, 5 от тях, в това число и Движение за права и свободи, споделят, че би трябвало да има някаква форма на смяна. Тоест съществува сред тях нерешителен политически консенсус. Единственото, което пречи към този момент на този консенсус да излъчи държавно управление, е персоналните предубеждения и нехаресвания на този или оня политик, на тази или онази партия една с друга. В момента, в който се закълнат народните представители обаче и когато влязат в институционална роля, политическите сили доста бързо ще схванат, че би трябвало да създават консенсуси. И не са в Народното събрание, с цел да си играят на одобрявам този или оня. Когато проработи новият парламент, ще има една разграничителна линия. Тя ще отделя предишното от бъдещето. При състояние, че съществува консенсус за това какво да се случи – да има смяна на ръководството, промяна на властта чисто концептуално, няма да има никаква причина да не стане.

Оттам нататък второто място на " ИТН " прави нещата още по-лесни. Единственото нещо, което тази партия би трябвало да направи, е да се държи възпитано. В момента, в който стартира да го прави и с почитание към българския парламент и към гласоподавателите, държавно управление ще има. Най-голямата неточност би била " ИТН " и Слави Трифонов да се държат като ядосан екип на тв шоу, което е слязло от огромния екран и е влезнало в дребна частна телевизия. Нужно е да го не помнят.

Те са втората по величина парламентарна група в Народното събрание и би трябвало да се държат като такава с почитание към гласоподавателите. Ако съумеят да го създадат, ще има кабинет. Не виждам нито една причина да не се реализира.

- А къде и каква ще е ролята на " Демократична България ", която изравнява позиции с Движение за права и свободи и левицата?

- " Демократична България " получи този резултат, тъй като хората с дясно-центристко мислене бяха оставени без парламентарно посланичество в продължение на един мандат. Ще напомня, че Реформаторският блок, който беше дясно-центристка коалиция, бе съдружен сътрудник на ГЕРБ. Тогава господин Борисов и господин Цветанов, както и цялата придворна група към тях, направиха всичко допустимо с огромната помощ на самия Република България, несъмнено, да скапват връзките си. За премия получиха Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Воля ".

ГЕРБ се отхвърлиха да бъдат дясно-центристка партия и вместо да бъдат такава, получиха за съдружен сътрудник човек, който блъска възрастни дами на границата, и подобен, който твърди, че смъква цените на бензина, до момента в който той в действителност няма ниски цени и цяла група сходни. Не би трябвало да забравяме и продавачите на българска еднаквост. Тях избра ГЕРБ. Вместо да избере да има дясна коалиция. Изборният ден е тежката присъда на българите, че ГЕРБ не може да продължи повече, че не може да има такива сътрудници и прочие

Българските гласоподаватели споделиха, че желаят в новото Народно събрание да има сериозна дясно-центристка коалиция, която приказва за промени и в последна сметка ще се случи.

- Статуквото се разруши, само че дали ще влезем в някаква нормалност?

- Нашата работа като гласоподаватели е да тормозим властта непрестанно. Хората би трябвало да го вършат, тъй като унизените и слаби политици са най-хубавото нещо, което може да получи демокрацията. Ако желаеме мощни и всевластни политици, можем да гледаме на североизток. На който не му харесва в България, може да се реалокира другаде, където има сходни политици – Русия, Северна Корея, Беларус и други

Затова нямаме нито една причина да сме недоволни от изборните резултати. Напротив. Слънцето изгря на политическата карта на България. Колко ще свети и дали ще топли е различен въпрос.                          
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР