Г-н Асланов, след клетвата на президента за втория му мандат,

...
Г-н Асланов, след клетвата на президента за втория му мандат,
Коментари Харесай

Разривът между Радев и правителството е неизбежен

Г-н Асланов, след клетвата на президента за втория му мандат, множеството политически гадатели се втурнаха да търсят скрити знаци в словото му. Открихте ли вие някакво ново закодирано обръщение?

- Не. Ние за повторно претърпяваме тази гала, откакто на 20 януари 2007 година Първанов съобщи поста на самия себе си. Нека гадателите не се уморяват от на вятъра търсене на подтекст. Но подмятания и косвени знаци имаше - за разграничаване от изпълнителната власт. Но това е неизбежно и е заложено от бащите на конституцията. Конфликтът е неминуем. Така се случи и при втория мандат на Първанов. Преди пет години Радев бе определен с голямо болшинство с тезата, че ще опонира на изпълнителната власт. В България хората не обичат властта, отчуждиха се надълбоко от институциите и президентството е един прелестен остров на доверие. Така че разривът с държавното управление рано или късно ще се случи.

(Вижте цялото видео изявление с Юрий Асланов  )

Според мнозина анализатори, след края на втория мандат Радев вижда себе си в левия политически бранш. Смятате ли, че той ще търси мястото си в редовия партиен живот, сходно на Стоянов и Първанов?

- Стоянов и Първанов произлязоха от систематични партии. Радев не, въпреки че получи поддръжката на една партия.

Но постоянно повтаря, че е човек на левите хрумвания.

- По-скоро - по време на последната си акция, той се обърна към една група в Българска социалистическа партия, несъгласна със своя водач.

Само една ли е групата на несъгласните в Българска социалистическа партия, не са ли доста?

- Да, само че всички са обединени от убеждението, че дребният проблем на тази партия е Корнелия Нинова, а огромния проблем всеки пояснява посвоему.

Големият проблем в Българска социалистическа партия май са парите. Не е ли унизително, че станахме очевидци на обществено замерване със стотици милиони сред обособените групи и фракции в една другояче обществена партия?

- Разговорът за парите и „ алените мобифони “ е още от 90-те години на предишния век. Но аргументите - и тогава, и в този момент - са сходни: несъгласните с управленията на Българска социалистическа партия откриха мощни оратори и един от тях беше починалият Стефан Продев. Опитите да бъде разграничена партията посредством диалози за пари води до разколебаване на нейни поддръжници.

Смятате, че това са мними пари ли?

- Разбира се. С такива цифри борави единствено човек, който не познава парите.

Дори да ги понижим с една нула, тези пари отново са доста.

- Че политиката е обвързвана с пари, е проблем и той е неминуем. Но Българска социалистическа партия е сензитивна към всевъзможни сходни неща. Тази партия не е зародила като лидерска.

В интервала си преди 1989 година беше свръхлидерска партия.

- Така е, в случай че приказваме за тоталитарния интервал. През 1990 година Българска социалистическа партия откри сили да осъди този интервал и да се отхвърли от него. Но в този момент - 30 година по късно, виждаме, че диалогът е за същото – за стила и методите на работа. Когато една партия е зародила като лидерска, тя завършва живота си по същия метод. Опитите за преобразяване на нелидерска партия в лидерска я води към крах. Така се случи със Съюз на демократичните сили, това през днешния ден е казусът и на Българска социалистическа партия. Не съм оптимист.

Българска социалистическа партия не излъчи ли своя авариен тим в лицето на ГЕРБ, където по едно време имаше повече някогашни партийни секретари, в сравнение с в Българска социалистическа партия?

- Не. Това е атрактивно за обществен диалог и за търсене на сензации.

Самият Борисов се хвалеше, че пази до сърцето си партийната брошура на Българска комунистическа партия.

- Бившата Българска комунистическа партия се разслои още през ноември 1989 година. А Българска социалистическа партия стъпи на концепциите на социал-реформизма.

Харесва ли се в националистично-консервативните си днешни одежди тази партия?

- Консерватизмът е напоен в битността на Българска комунистическа партия, която управляваше страната съвсем половин век. Така че консервативната конфигурация е заложена генетично в тази партия, част от сегашните генерации са свързани със системата на държавния капитализъм, който не реализира нищо от фундаментите на лявата концепция.

Как Нинова печели директните избори за партиен водач?

- Българска социалистическа партия резервира характерността си на апаратна партия. В нея към момента съществува завещаният от времената на Централен комитет инспекторат, огромен орготдел, в който има щатни служащи и в централата, и по места. Огромен уред.

Владееш апарата, владееш партията. Но освен това състояние не е ли по-логично Нинова да печели властта на конгреси?

- Пряко е по-лесно да ги завоюва, тъй като на конгреса са показани районните водачи на партията, които на разнообразни учредения не всеки път следват централната линия. Така беше и по времето на Тодор Живков. В конгреса изборът постоянно се е договарял сред обособени групи. Нека си напомним, че като настоящ водач Мишо Миков изгуби властта точно в конгреса. И в настоящия му тип Нинова няма по какъв начин да нахрани всички делегати.

Според мнозина Нинова ще откри метод още веднъж да завоюва партийните избори.

- Много е евентуално. И това сигурно предвещава окончателния завършек на партията.

Щом е по този начин, къде наличието на Нинова е по-опасно за обществото – като водач в Българска социалистическа партия или като вицепремиер в страната?

- Присъствието на Нинова е рисково за България, доколкото тя заплашва съществуването на Българска социалистическа партия, която пази паметта за обществената страна. Всички досегашни опити да се нападна конституцията бяха в тази част - да се отстрани концепцията за обществената страна.

Почти цяла Европа развива обществения капитализъм.

- Така е. Социалната страна е водещо знаме на Европейски Съюз. Но в България офанзивите са тъкмо в тази част.

Не беше ли цинично мнението на някои представители на столетницата, които предложиха Нинова да ръководи страната, само че да не управлява Българска социалистическа партия? Все отново държавното управление дава отговор за целия народ, а Българска социалистическа партия получи на последните избори под 300 000 гласа...

- За да бъдем точни, 260 000 са гласовете. Пресилено е да се нарекат цинични сходни изявления, аз разбирам подтекста им. Но наличието на Българска социалистическа партия в сегашната власт е характерен проблем, който още не се е показал, само че неизбежно ще се прояви, доколкото Българска социалистическа партия като хрумвания и полезности не може да се впише в образувания неолиберален кръг.

За положително или не, Българска социалистическа партия стана настоящият парламентарен балансьор и зае дългогодишното място на Движение за права и свободи. Не мислите ли, че някои хора в партията са удовлетворени от тази позиция?

- Вероятно. Балансьор постоянно ще се появи, в случай че има интерес от това. В сегашната коалиция Българска социалистическа партия е кръпката, без която не може да се съшие балтона.

Крум Зарков е индивидът, който се нагърби с отговорността и риска да застане против Нинова за лидерския пост. Как преценявате възможностите му?

- Мисля, че той няма да е единствената различна кандидатура. Просто той го направи пръв и може би прибързано, тъй като виждам, че към този момент притегля огън върху себе си. Аз персонално му съчувствува. Липсват му опит и дълбоки знания върху партийния живот, само че носи силата на младостта. А това е стока, която се котира високо в днешно време.

Крум Зарков има още едно педимство, което е отвън рамките на Българска социалистическа партия – множеството останали партии избират да договарят с него като водач на социалистите.

- Това беше подсказано от сегашните съдружни сътрудници. Най-вече от хората на Слави Трифонов – че при опция на Корнелия Нинова, кабинет можеше да има още на 11 юли. Но Крум Зарков не е човек, който поради нечие положително отношение ще жертва ценностната си визия за наличието на Българска социалистическа партия в съдружно ръководство. Идеологически той е доста квалифициран. За разлика от самата Нинова. Но връзката през днешния ден е извънредно значима. Обичам да изтъквам Артър Милър, който споделя, че в случай че през 30-те години на предишния век имаше телевизия, Америка в никакъв случай не би избрала президент в инвалидна количка (става дума за Франклин Делано Рузвелт, управлявал Съединени американски щати рекордните 12 г - бел. авт.).

Има подозрения, че Корнелия Нинова ще опита да вкара в идния Бюджет` 2022 цялата предизборна стратегия на Българска социалистическа партия, което би могло да разклати обединението още в зародиш. Допускате ли подобен ранен прелом?

- Тя е длъжна да пази контрактуваните в съдружното съглашение позиции. В което липсват съществени тези от близкото минало на социалистическата партия. Като АЕЦ " Белене “, да вземем за пример, за която Българска социалистическа партия даже предизвика референдум преди време.

За сметка на това Истанбулската спогодба стана знаме на тази партия, в прорез с всички леви партии в Европа.

- Позволявам си да не разбирам това. Всички леви партии са срещу атомните централи, нашата е за. Ако АЕЦ " Белене " беше американски план, щеше да е противоположното.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР