Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах през

...
Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах през
Коментари Харесай

Израелските сили ожесточават атаките срещу Рафах

Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах през една от най-тежките нощи на бомбардировки по въздух, земя и море, съобщава " Ройтерс ".

Атаките принудиха доста фамилии да изоставен домовете и палатките си по мрачно.

Жителите на града показаха, че израелските сили са нападнали региона Ал-Маваси в Рафах покрай плажа, който е избран като филантропична зона във всички известия и карти, оповестени от израелската войска от началото на офанзивата в града през май.

Израелската войска обаче отхвърли да е нанасяла каквито и да било удари в филантропичната зона Ал-Маваси.

Израел посочи, че офанзивата му е имала за цел да унищожи последните непокътнати бойни елементи на " Хамас " в Рафах, където леговище потърсиха над един милион души преди началото на последното нахлуване. Повечето от тези хора към този момент са се преместили на север към Хан Юнис и Дейр Ал-Балах в централната част на линията Газа.

Израелската войска заяви, че продължава " учредени на разследващи данни целенасочени интервенции " в Рафах и рапортува, че през миналия ден силите ѝ са разкрили оръжия и са умъртвили палестински въоръжени мъже в борба отблизо разстояние.

През последния ден армията уточни, че е поразила 45 цели в линията Газа от въздуха, в това число военни структури, бойни кафези, ракетни установки и шахти на тунели.

Израел изключи постигането на мир, докато групировката " Хамас " не бъде унищожена, а огромна част от Газа към този момент е в руини. " Хамас " обаче се оказа издръжлива - бойците ѝ възобновиха сраженията в региони, където израелските сили преди този момент бяха оповестили, че са ги победили.

Групировката приветства новото предложение на САЩ за преустановяване на огъня, само че направи някои ремонти, потвърждавайки позицията си, че всяко вероятно съглашение би трябвало да обезпечи завършек на войната - искане, което Израел към момента отхвърля.

Израел дефинира отговора на " Хамас " на новото спокойно предложение на Съединени американски щати като цялостно отменяне. Посредниците Катар и Египет, подкрепени от Съединените щати, обаче прецизират, че усилията за реализиране на съглашение не престават.

След късото едноседмично помирение през ноември многократните опити за споразумяване на ново преустановяване на огъня се провалиха. " Хамас " настояваше за непрекъснато преустановяване на войната и цялостно евакуиране на израелските сили от Газа.

Групировката отприщи войната, откакто нейни бойци нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убиха към 1200 души и взеха над 250 заложници.

При последвалата израелската атака в Газа оттогава са починали минимум 37 000 души.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР