Фючърсите на суров петрол париха сутрешното си поскъпване и през

...
Фючърсите на суров петрол париха сутрешното си поскъпване и през
Коментари Харесай

Петролът поевтинява рязко с над 5%

Фючърсите на недопечен нефт париха утринното си повишаване и през следобедната търговия бележат внезапен спад от над 5%, защото стартират да имат превес страховете за световна икономическа криза, която да навреди на търсенето на енергийни първични материали, над непрекъснатите през последните седмици и месеци проблеми, свързани с петролното предложение.

Солидният спад на европейските пазари на акции и отрицателният остарял на Уолстрийт след дългия уикенд за Деня на независимостта единствено укрепват набиращите скорост опасения за идна криза, провокирайки, провокирайки внезапно превръщане на първичната възходяща посока на петролните фючърси.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на нефт Брент поевтиняват с 5,5% към 107,00 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - с 4,8% към 103,00 $ за барел.

По-рано денем петролът Брент нарастна към 114,75 $ за барел, а суровият лек нефт WTI - към 111,45 $ за барел след почналата във вторник стачка на норвежките офшорни служащи на три петролни и газови залежи в Северно море, която стачка се чака да понижи с към 130 000 барела или с 6,5% дневното произвеждане на нефт в страната, съгласно калкулации на Ройтерс.

Последвалите страхове от надвиснала криза обаче провокираха внезапно поевтиняване на значимата енергийна суровина през следобедната европейска търговия.

Междувременно анализатори на Citibank предвидиха, че цената на суровия нефт може да се срине до 65 $ за барел през 2022 година, в случай че през второто полугодие възникне икономическа криза. Те даже чакат по-нататъшен спад към 45 $ за барел към края на 2022 година, в случай че експортно-ориентираните страни не интервенират на пазара, с цел да лимитират в допълнение предлагането.

Ако историческият опит дава някаква тенденция, цените на петрола ще спаднат внезапно, откакто скочат също толкоз внезапно и " ударят спирачките " на икономическия напредък. Рецесиите нормално провокират спад в търсенето на първични материали и спад в техните цени, споделиха анализаторите.

Икономистите на Citibank не предвиждат сега криза в Съединени американски щати през тази година, само че също по този начин са внимателни по отношение на способността на Федералния запас да провокира единствено умерено закъснение на икономическия напредък с нападателни нараствания на лихвените проценти.

По време на финансовата рецесия от 2007-2008 година цените на петрола доближиха връх от над 160 $ за барел и по-късно бързо се сринаха под 40 $ за барел. В последна сметка цените се откриха на към 90 $ за барел и останаха там четири следващи години.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР