Фючърсите на суров петрол, деноминирани в юани, поскъпнаха сериозно по

...
Фючърсите на суров петрол, деноминирани в юани, поскъпнаха сериозно по
Коментари Харесай

Ръст на китайските петролни фючърси при техния дебют на Шанхайската международна енергийна борса



Фючърсите на недопечен нефт, деноминирани в юани, нарастнаха съществено по време на техния дълго чакан дебют в понеделник, което е сигнал за първична положителна инвеститорска конфигурация във връзка с новия петролен финансов инструмент. Властите в Пекин се надяват, че в последна сметка ще бъде основан петролен бенчмарк, който ще си съперничи сполучливо с тези в Съединени американски щати (фючърсите на американския лек недопечен нефт - WTI) и в Европа (фючърсите на петрола вид брент).

Според организация MarketWatch най-активно търгуваните фючърсни контракти за доставка бяха тези с падеж през месец септември, като те затвориха през днешната търговия на Шанхайската интернационална енергийна борса (INE) с покачване от 3,3% на равнище от 429,9 китайски юана за барел (около 68,07 американски долара), въпреки и парирайки част от в началото възходящо рали от над 6% по отношение на началната референтна стойност от 416 юана за барел. В рамките на днешния дебют на китайските петролно фючърси бяха изтъргувани над 42 хиляди договора за повече от 21 млн. барела нефт, оценени на 18,3 милиарда юана (около 2,9 милиарда долара), съгласно данни от Wind Information Co.

Трябва да се има поради, че повече от 150 китайски институции и 19 задгранични компании са получили на този стадий утвърждение да оферират брокерски услуги за търговия с новите петролни фючърси, демонстрират данни на Шанхайската интернационална енергийна борса.

Пекин планираше в продължение на няколко години да започва личен петролен пазар, с цел да си обезпечи цени на значимата енергийна суровина, които да бъдат по-тясно обвързани с  изискванията на локалното търсене и предложение на нефт. Трябва да се има поради, че Китай е вторият максимален вносител на нефт в света след Съединени американски щати и четвъртият по величина производител. Новите петролни фючърси, търгувани в Шанхай, са отворени и за задгранични вложители, като за пръв път Китай разрешава сходна свободна търговия на своите вътрешни стокови тържища.

Междувременно фючърсите на петрола вид брент с доставка през май се намаляват едва с 0,21% към 70,30 $ за барел, отстъпвайки леко от техен утринен връх от 71,05 $ за барел, само че остават да се търгуват над психическото равнище от 70 $ за пръв път от януари насам. Аналогичните фючърси на американския лек недопечен нефт пък се намаляват с 0,40% към 65,60 $ за барел, парирайки първичен растеж до 66,55 $ за барел.

Двата водещи петролни фючърса обаче се търгуват близо до техните тригодишни върхове от края на януари на равнища надлежно от 71,28 и от 66,66 $ за барел на фона на оставащите в действие геополитически опасности по оста Съединени американски щати - Иран (опасения, че Вашингтон може да вкара отначало наказания по отношение на Техеран) и след сигналите през предходната седмица, че ОПЕК, отпред със Саудитска Арабия, може да удължи периода на настоящото съглашение за ограничение на производството и през 2019-а година.

Въпреки днешният огромен интерес към китайските петролни фючърси на борсата в Шанхай, някои анализатори допускат, че съществуващите към момента редица ограничавания върху търговията и страховете от регулаторна интервенция на китайските управляващи могат с течение на времето да охладят вътрешния интерес към този нов финансова инструмент.

В същото време репутацията на китайските стокови пазари като на мощно волатилни (с огромни ценови колебания) и фактът, че петролните договорите са деноминирани в юани, а не в щатски долари, могат да лимитират един предстоящ вкус на интернационалните вложители към китайските петролни фючърси.

Друг значим проблем пред задграничните вложители е обвързван с въпроса, до какъв брой елементарно ще бъде за тях да разполагат с китайски юани, като се има поради релативно строгият финансов надзор в страната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР