Фундаментално за бъдещето на ЕС и еврозоната решение на Федералния

...
Фундаментално за бъдещето на ЕС и еврозоната решение на Федералния
Коментари Харесай

Тежък сблъсък заради печатането на пари в еврозоната

Фундаментално за бъдещето на Европейски Съюз и еврозоната решение на Федералния парламентарен съд на Германия стъписа Европа предходната седмица. То слага под въпрос устоите на съюза – правния ред в Европейски Съюз и еврозоната, призна в неделя ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в особено изказване.

Става дума за дело, заведено през 2015 година от към 1750 немски интелектуалци пред Федералния парламентарен съд, за законосъобразността на Програмата за изкупуване на държавни облигации на Европейската централна банка от 2015 година Тя действаше след предходната финансова рецесия и завърши през декември 2018 година, само че на 1 ноември 2019 година бе възобновена поради нерешените дългови проблеми на част от страните в еврозоната. По последни данни, към 1 май 2020 година, по програмата са изкупени задължения за близо 2.2 трилиона евро.

В рамките на заведеното дело немските съдии се обърнаха за пояснение до Съда на Европейски Съюз в Люксембург, който единствен има пълномощието да пояснява правото на съюза. През 2018 година Съд на Европейския съюз се произнесе, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на задължения не нарушава правото на Европейски Съюз.

С решението си от 5 май обаче немските конституционни съдии на процедура отказат да се съобразят с решението на Съд на Европейския съюз и се произнесоха, че ЕЦБ е надвишила мандата си, даден по силата на договорите за Европейски Съюз, заради което решенията ѝ по програмата за изкупуване на държавен дълг опонират на немската конституция.

Германският съд: ЕЦБ надвишава пълномощията си
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР