Фронт с ниско атмосферно налягане затопляИдеална нощ за посрещане на

...
Фронт с ниско атмосферно налягане затопляИдеална нощ за посрещане на
Коментари Харесай

Температури до 8° в новогодишната нощ

Фронт с ниско атмосферно налягане затопля

Идеална нощ за посрещане на новата година на площада дават обещание метеоролозите.

Над страната облачността ще е раздрана, в доста региони до ясно време, а мъгли ще има единствено в най-ниските елементи на релефа. Температурите към среднощ ще са от 1 - 2 градуса в котловините до 7 - 8 в най-топлите елементи на страната. В София ще е сред 1 и 3 градуса.

Сутринта на 1 януари температурите ще са от -3 до 2 градуса, заяви климатологът от Софийския университет доктор Симеон Матев, съобщи вестник.

Температурите в празничната нощ не са кой знае какъв брой високи, само че въпреки всичко Нова година исторически помни и същински сибирски студове - до -20/-25 градуса, разяснява той. Най-топлите пък са били до 15 - 20 градуса.

Новата година ще стартира по този начин, както ще приключи остарялата - с по-топло от нормалното време. След като вместо снежна Коледа имахме празнични дни към Рождество с температури от 18 - 19 градуса на обособени места в страната, следва едва захлаждане. Но още веднъж с температури над естествените за това време на годината.

Като цяло времето на Балканския полуостров се дефинира от област на високо атмосферно налягане. Във височина се придвижват топли въздушни маси и температурите у нас ще са с 8 - 10 градуса над междинните за тези дати. При такава синоптична конюнктура в най-ниските елементи на низините, по поречието на Дунав и тук-там в котловините нормално се образува мъгла, ниска облачност, инверсия и по тази причина в тези елементи на страната ще бъде най-студено. От 29 декември до 1 януари там ще е най-вече сред 5 и 10 градуса, посочи климатологът. В останалата равнинна част от страната оптималните температури ще са сред 10 и 15 градуса.

Сравнително топло ще бъде и в планинските региони. Прогнозата за Нова година изненада неприятно скиорите, тъй като по пистите няма условия за каране. И в първите януарски дни на височина към 1500 м ще е топло - 8 - 10 градуса, което прави невероятно и трупането на неестествен сняг.

Ще е най-вече слънчево, заран в най-ниските елементи на страната с мъгли и ниски облаци. Температурите в следобедните часове ще са до 10 - 15°, където няма мъгла, а в регионите с по-трайна облачност - сред 5 и 10°. Сутрин в цялата страна те ще са близки до нулата - от -3/-4 градуса в котловините до 2 - 3 градуса по Черноморското крайбрежие.

Като цяло времето е прелестно с известна нотка, че не е обикновено, изясни доктор Матев. Много уместно е за пътешестване и излети, тъй като няма да има превалявания. Единственото неподходящо събитие може да са мъглите в утринните часове и заледяванията по усойните места от сланата.

След 2 - 3 януари обаче ще стартира последователно заоблачаване и по-сериозно намаляване на температурите се чака към Йордановден (6 януари). Дотогава остава по-топло от нормалното, с доста слънчеви часове. Сериозни превалявания не се обрисуват, само че въпреки всичко по време на самото захлаждане прекомерно евентуално е да има и снеговалежи. На този стадий най-малко не изглеждате да доведат до усложнения.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР