Френският социален психолог Густав Льо Бон пише, че интелектът на

...
Френският социален психолог Густав Льо Бон пише, че интелектът на
Коментари Харесай

Вярата в измамниците

Френският обществен психолог Густав Льо Бон написа, че интелектът на една човешка навалица се равнява на интелекта на най-глупавия субект в нея. Той разкрил това след деликатно наблюдаване на френското общество преди два века. Ако беше следил българското общество през днешния ден, видният академик би стигнал и до други сходни открития. Като да вземем за пример това, че една ромска навалица е по-ефективна от всички служители на реда във всеки град, които не смеят да стъпят в циганска махала, а в случай че се осмелят, биват прогонвани с камъни. И още: че нелепостта на доста хора от народа пораства дружно с благополучието на малко на брой, които ги вършат на маймуни. Многобройни доказателства за тези доктрини могат да се намерят по българските земи. Ако се направи лист на най-красноречивите от тях, първоначално му може да сложи един от най-развитите престъпни браншове у нас – браншът на телефонните измами. Всеки ден десетки трудещи се в него звънят на стотици номера и продават услуги на тези, които им дават отговор. Услугите са неповторими – всяка от тях е обвързвана с значимо събитие от живота на „ клиента “, който ги получава.

Дъщерята на клиента е закарана в болница със смъртоносна диагноза – предлага се услуга – доставка на лечебна змийска отрова. Синът е минал на алено, прегазил е човек и е в килия, предлага се услуга – да бъде пуснат. Племенникът е потърпевш от гърмеж –предлага се услуга – транспортиране с хеликоптер до елитна хирургия. Внукът паднал от канара, строшил си крайници на пет места – оферират се златни пирони за интервенцията. Социалните служби отпускат пенсионни добавки – предлага се регистриране в графата „ Крайно нуждаещ се “.

Какво е общото сред услугите, който се оферират? Че не са безвъзмездни, да. И още нещо, което ги оскъпява: те допускат споразумяване „ по втория метод “ – с подкуп за чиновника, доктора, служителя на реда. Клиентите всекидневно не се пазарят. Те от дълъг опит знаят, че у нас всеки собственик на парцел, банков влог, портфейл или плик със спестявания дължи налог на паралелната страна на корупцията и престъпността. Така че заплащат – кеш, правилно, неотложно – тъкмо както по телефона им е указано – пращат парите по пощальон или ги хвърлят от терасата… Доверяват се, имат вяра, че договорката е добра и чакат, чакат, до момента в който дочакат… да се с чуят някои от порасналите си деца и да чуят: „ Мамо, (тате, бабо, дядо), вас са ви измамили и ограбили! “

Производителността на шарлатаните е огромна. индустриалният опит – дълъг, а технологиите – разнородни. Две са главните им първични материали: човешката нелепост и недоверието в държавните институции.

От Министерство на вътрешните работи поучават жителите: заподозрат ли, че им се обажда пакостник, да позвънят на околните си неотложно, да ги питат дали в действителност са в неволя и в случай че цъфне лъжата, да се обадят на телефон 112. Съветват, поучават, само че какво от това? Дай на българина правила, с цел да има какво да нарушава. Пък и най-влиятелният народен представител Цветан Цветанов оповестява: „ Доверието във вътрешния министър В. Радев тази година се утвърждава до нива на позитивни оценки от към една десета от пълнолетното население “ – завършек на цитата. Това значи, че към 10 от всеки 100 индивида имат вяра на министъра и повереното му ведомство – разумно е останалите 89 да вършат тъкмо противоположното на това, което им е предложеното оттова.

Вярата в телефонните измамници е обяснима, само че и парадоксална. Ето един парадокс–обърнете внимание – множеството българи не имат вяра на Министерство на вътрешните работи, само че му се доверяват незабавно, когато беседват с лъжеполицаи. Всеки 9 от 10 интервюирани в плевенско дават отговор, че оберат ли ги, въобще не подават тъжби – уверени са, че полицията по-скоро няма да хване апашите, няма да посети мястото на престъплението в дома им, а посети ли го инцидентно, ще вземе пръстови отпечатъци и ще оцапа безуспешно белите им стени с черен прахуляк. Но! Тия същите неверници мислят напълно иначе, като им звънне някой непрокопсаник и каже: „ Аз съм контрольор Петров, организираме интервенция против телефонни измамници, те идват в този момент да ограбят и вас, дайте парите, налични у вас, ще ги бележим, ще ги хванем с тях и ще лежат. “ За да окаже подпомагане на мнимите служители на реда 93-годишна плевенчанка, хвърлила от балкона 2500 лева, които спестявала за заравяне. 78–годишна нейна съгражданка се дала прошка с 1300 лева по този начин, а 82-годишна – с 3100 лева, дадени й на отговорно бранене от снахата. И това за 2 дни единствено! В изгода на един измамник, гастролиращ в покрайнината. Той е хванат и ще получи условна присъда или пробация, за разлика от 83% от сътрудниците му в сектора, които изчезват безследно с плячката.

Какво кара три пенсионерки – две от които с висше обучение, да му уйдисат на мозъка? Криминален психолог изяснява: „ Толкова им се желае на тия дами нарушителите да бъдат хванати и пратени, където им е мястото, че се хващат на всяко такова заричане като удавници за сламка. “

Не разбирате за какво е по този начин? Значи не е идвала полиция след грабеж у вас. Ако беше идвала, щяхте да знаете, че същинският служител на реда в никакъв случай нищо не дава обещание. Точно противоположното! Докато прави оглед, той безусловно ще каже: „ Крадците няма да ги хванем, госпожа! А и да ги хванем, съдът ще ги оправдае “.

Питате за какво по този начин приказва? Защо не каже, че апашите безусловно ще бъдат осъдени с отнемане от независимост? Защо? Ама вие в действителност ли не знаете? Защото не е лъжец, а служител на реда.

Важни мисли и данни


Има нещо позитивно в всеобщото произвеждане на ало-измами у нас. То основава работни места. А облагите от него порастват. През 2017-а те възлизат на 5 млн. лева, а и повече, като се има поради, че статистиката съвсем постоянно се разминава с действителността в интерес на незаконния бизнес. Пред „ Труд “ един от босовете в бранша – Мито Келеша, се хвали: „ С Божия помощ, не можем да се оплачем “.

Впрочем, в случай че желаете да знаете какво мисли Бог за измамниците, вижте палатите им във Ветово, Левски и Горна Оряховица.

Любопитна е и мисълта на депутата Манев (ГЕРБ), водещ специалист по сигурността: „ Защо не престават телефонните измами? Защото вървят по инерция и не могат да спрат “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР