Френският президент Еманюел Макрон смени на 8 февруари своя министър

...
Френският президент Еманюел Макрон смени на 8 февруари своя министър
Коментари Харесай

Макрон смени министъра на образованието след скандал

Френският президент Еманюел Макрон смени на 8 февруари своя министър на образованието след поредност от несъгласия и скандал, пробвайки се да възвърне инерцията за последната фаза на своето президентство под управлението на министър-председателя Габриел Атал.


На 11 януари Макрон пренареди кабинета с надолнище надясно, откакто назначи 34-годишния Атал за най-младия и първи открит гей министър-председател на Франция.

Един от основните ходове беше слагането на някогашната френска шампионка по тенис за юноши Амели Уде-Кастера, която към този момент изпълняваше длъжността министър на спорта, отпред на суперминистерство, включващо както спорта, по този начин и образованието.

Но поредност от несъгласия - в това число настояването ѝ, че е изпратила едно от децата си в частно учебно заведение поради пропуснати образователни часове - я сложиха под напън в границите на няколко часа след назначението ѝ.

Президентството разгласи, че тя ще бъде сменена от някогашния министър на правораздаването Никол Белубе.

68-годишната Белубе, която е професор по право, е считана за сигурен избор за един от най-деликатните постове във френската политика.

Въпреки това Оудеа-Кастера резервира остарялата си роля на министър на спорта, което значи, че тя ще продължи да дава отговор за Олимпийските игри по-късно тази година.

Коментатори обявиха, че позицията ѝ става все по-нестабилна, откакто стана ясно, че елитното частно католическо учебно заведение, в което е изпратила тримата си сина, е разследвано за хомофобски мнения в класната стая.

В изявление по малкия екран Атал призна, че е изпитвал " дискомфорт ", провокиран от Оудеа-Кастера, само че отбрани нейната известност. Тя похвали " цялостната отдаденост " на работата на Оудеа-Кастера и нейната " огромна суровост ".

По-рано тази седмица се появиха догатки, че Франсоа Байру, началник на центристката партия MoDem, която е съюзница на партията на Макрон и основен политически съдружник на президента, може да бъде на ръба на завръщането си в държавното управление.

В сряда Байру беше оневинен по траяло седем години дело за машинация при наемането на парламентарни сътрудници от неговата партия, като съдията постанови, че му се поставя " изгодата от подозрението ".

Но в коментар, който провокира шокова вълна в ръководещия алианс на Макрон, Байру съобщи пред Агенция Франс Прес, че няма да влезе в държавното управление, обвинявайки неналичието на " надълбоко единодушие по отношение на политиката, която да следва ".

Той съобщи, че се е интересувал от министерството на образованието, само че " многото полемики ме доведоха до заключението, че има разграничение в метода към метода ".

Той съобщи, че му е било препоръчано министерството на защитата, само че е отказал, тъй като това е " секторът във френската политика, който се оправя най-добре сега ".

Миналия месец Байру обществено разкритикува назначението на Атал, като допусна, че му липсва опит за тази роля, макар че министър председателят отхвърли напрежението да е изиграло роля.

" През последните дни разговарях няколко пъти с Франсоа Байру. Франсоа Байру е стожер на френския политически живот ", съобщи Атал пред France 2. " Заедно се съгласихме, че (той) не е безусловно най-хубавото решение за министерството на националното обучение ".

Макрон завърши реорганизацията, като добави състава на младшите министри, които ще се причислят към министрите от кабинета в това, което Елисейския замък се надява да бъде по-рационализирано държавно управление от 35 министри, в това число Атал.

MoDem резервира четири поста в държавното управление, макар опасенията, че мненията на Байру могат да провокират овакантяване, в това число на Жан-Ноел Баро, който заема поста министър на Европа във външното министерство.

Анализаторите считат, че реорганизацията от 11 януари ще помогне на Макрон да възобнови президентството си след поредност от неуспехи и да предотврати проваляне от крайната десница на европейските избори през юни и на идващите президентски избори през 2027 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР