Френският президент Еманюел Макрон представи най-ясните до момента планове за

...
Френският президент Еманюел Макрон представи най-ясните до момента планове за
Коментари Харесай

Макрон се прицелва към широк центристки съюз след евроизборите

Френският президент Еманюел Макрон показа най-ясните досега проекти за построяването на съюз след изборите за Европейски парламент, като изрази желание за центристка коалиция, която да е задоволително необятна, с цел да работи със Зелените и да притегли някои консервативни партии, съобщи " Ройтерс ".

Макрон разказа изборите, които ще се състоят сред 23 и 26 май, като най-важните от провеждането на първите такива през 1979 година На фона на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин, безизходицата към Брекзит, опасността за мултилатеризма и раздялите в Европейски Съюз за миграцията, президентът акцентира, че е от главно значение тези, които са ангажирани с Европа, да работят дружно. " На основата на резултатите от изборите, би трябвало да изградим коалиция, която да извършва обещаните политики. Не желаеме да приключим с неприятни подмолни взаимни отстъпки ", добави той.

Неговата партия " Република, напред ", която води оспорвана предизборна конкуренция с крайноденсия Национален общ брой на Марин Льо Пен, се чака да бъде ядрото на центристкия демократичен алианс в Европейския парламент. В момента това е групата Алианс на либералите и демократите за Европа, която обаче може да смени името си (защо четете тук).

Льо Пен завоюва последните евроизбори във Франция през 2014 година от елементи поради ниска изборна интензивност.

" Нуждаем се от мъже и дами, които схващат Европа добре, които имат мощен мандат и могат да бъдат част от прогресивната коалиция, на която се надявам, работейки дружно със социалдемократите, с елементи от християндемократите и със Зелените ", сподели Макрон пред белгийския ежедневник " Соар ".

Тъй като нито една партия не се чака да получи нужните за болшинство 376 места, построяването на обединения ще е от основно значение.

Според прогнозите лагерът на Макрон ще си обезпечи към 100 места в 751-местния Европейски парламент, трансформирайки с в третата по величина група след дясноцентриската Европейска национална партия и лявоцентристите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Съюз със Зелените ще добави към 55 места за хипотетичния алианс на Макрон.

Президентът удостовери съпротивата си против системата с водещия претендент при избора на идващия ръководител на Европейската комисия (повече тук). Според него водачите на Европейски Съюз би трябвало да вземат решението. Той счита, че неговият съотечественик Мишел Барние, някогашен еврокомисар и основен договарящ от името на Европейски Съюз по въпроса с отдръпването на Англия, следва да бъде обсъждан като вероятен идващ ръководител на Европейската комисия. Барние до момента намерено не е заявявал сходно предпочитание и не взе участие в процеса на " водещи претенденти ". В формалната конкуренция претендентът на ЕНП е Манфред Вебер.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (414)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР