Френският президент Еманюел Макрон нарече преговорите, проведени с руския президент

...
Френският президент Еманюел Макрон нарече преговорите, проведени с руския президент
Коментари Харесай

Макрон заяви, че Париж и Москва ще работят над гаранциите за сигурност

Френският президент Еманюел Макрон назова договарянията, извършени с съветския президент Владимир Путин, смислени и разгласи съглашение за взаимна работа по гаранциите за сигурност.

" Имаме предпочитание да работим дружно, с цел да подсигуряваме нов порядък на стабилността и сигурността в Европа ", сподели Макрон на конференция по резултатите от срещата му с президента на Руската федерация в Москва.

Макрон смята, че преразглеждането на съглашенията за непоклатимост и сигурност в Европа не би трябвало да става за сметка на европейските страни.

" Аз не считам, че образуването на нови условия би трябвало да става за сметка на частичното преразглеждане на съглашенията или нашите фундаментални правила, или за сметка на нарушение на правата на европейските страни ", сподели още френският водач.

Той не посочи за кои страни става въпрос, само че все пак съобщи, че Русия желае да преразгледа съглашенията, настоящи към този момент 30 години.

" Безопасността на нашия континент изисква щото ние да не позволяваме грешките на предишното ", акцентира още Макрон, отбелязвайки, че " стратегическият и исторически разговор разрастващ се през последните години " с Русия може да помогне да се реализира прогрес.

Той също по този начин съобщи за нуждата " да се откри обща позиция в течение на околните седмици, с цел да се успокои ситуацията ".

Министерството на външните работи на Русия на 17 декември предходната година разгласява съветските планове за съглашение за гаранции за сигурност, които Москва чака от Вашингтон и НАТО.

Двете съглашения - със Съединени американски щати и с членките на алианса допускат отвод от уголемение на НАТО на изток, включително и отвод от приемане на Украйна в състава му, а също по този начин въвеждане на ограничаване за разполагане на съществени настъпателни въоръжения, в частност нуклеарни.

Вече минаха няколко рунда на съвещания в разнообразни формати, макар че към този момент не беше оповестено да са реализирани каквито и да било договорености.

Съединени американски щати и НАТО предадоха на Русия на 26 януари своите писмени отговори на предложенията за гаранции за сигурност. Американската страна помоли текстовете на тези документи да не се разгласяват обществено, макар че Блинкен и генсекът Йенс Столтенберг загатнаха главните точки.

Съгласно тези изказвания, Западът не се съгласява кардинално на никакви отстъпки към Русия, само че отбелязва някои посоки за по-нататъшни договаряния.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР