Френският президент Еманюел Макрон каза, че изключително непопулярният нов закон,

...
Френският президент Еманюел Макрон каза, че изключително непопулярният нов закон,
Коментари Харесай

Макрон защити пенсионната реформа, влиза в сила до края на годината

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че извънредно непопулярният нов закон, който покачва възрастта за пенсиониране, е нужен и ще влезе в действие до края на годината, съобщи " Ройтерс ".

" Мислите ли, че ми харесва да върша тази промяна? Не ", сподели Макрон в извънредно телевизионно изявление. " Но няма 100 метода за балансиране на сметките... тази промяна е нужна ", добави той.

Докато държавното управление не прокара пенсионната промяна, на проведените от митинги против законопроекта, с две години до 64 години, се събираха големи, мирни тълпи.

 Приемането на пенсионната промяна е пирова победа за Макрон Приемането на пенсионната промяна е пирова победа за Макрон

Но след решението на държавното управление да пропусне гласуването в Народното събрание предходната седмица, на спонтанни митинги в Париж и на други места се стигаше до подпалване на кофи за отпадък и барикади всяка вечер на фона на конфликти с полицията.

Протестиращите в сряда блокираха гари в южните градове Ница и Тулуза.

Това, наред с непрекъснатите стачки, които засягат, публичния превоз и, съставлява най-сериозното предизвикателство пред престижа на президента центрист след протеста на " жълтите жилетки " преди четири години.

Макрон осъжда насилието

Макрон сподели, че " рисковото принуждение " е недопустимо, само че той почита правото на мирни митинги.

Не се задават нито промени в държавното управление, нито предварителни избори, а по-скоро опит за връщане на самодейността с ограничения за по-добро включване на жителите и синдикатите във вземането на решения, обявиха политически водачи в лагера на Макрон преди изявлението.

Проучвания демонстрират, че огромно болшинство от французите са срещу пенсионното законодателство, както и решението на държавното управление да прокара законопроекта през Народното събрание предходната седмица без гласоподаване.

Но Макрон сподели, че остава твърдо на позицията си.

" Между краткосрочните социологически изследвания и общия интерес на страната, аз предпочитам общия интерес... няма да толерираме никакво неприятно държание ", сподели той.

Профсъюзите оповестиха още един народен ден на стачки и демонстрации в четвъртък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР