Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се

...
Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се
Коментари Харесай

Макрон и Шолц отпразнуваха 60-годишнината от френско-германското помирение

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц се събраха в Париж за 60-годишнината от френско-германското помиряване.

Макрон прикани Франция и Германия да станат " пионери в полагането на нови основи " на Европа. Той изнесе тирада в Сорбоната по случай 60 години от подписването на Елисейския контракт сред двете страни, скрепил 18 години след края на Втората международна война другарството сред в миналото вражеските страни.

 
Тази 60-годишнина има изключително значение в миг, когато Украйна се съпротивлява на съветската експанзия, когато идеалът за мир и разговор е ненавиждан, когато самата вяра за хуманистичен ред в Европа е застрашена и когато международните катаклизми разклащат толкоз нашите страни. Пред лицето на тези рискове би трябвало повече от всеки път да отстояваме идеала за една по-обединена Европа, която изцяло управлява ориста си.
Еманюел Макрон, президент на Франция

Подкрепихме Украйна и санкционирахме Русия и дружно отидохме в Киев. Ще продължим да поддържаме ясния избор, изработен от Европейския съвет, да предоставим на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки, добави Макрон. Той посочи и нуждата от създаване на нов енергиен модел. " Европейският съюз е кадърен да се наложи трайно като геополитическа мощ в областта на защитата, в галактическата сфера и в областта на дипломацията ".

 
Войната на Русия против Украйна унищожи континенталния консенсус. Руският президент Путин преследва имперски цели. Той желае да реалокира границите с принуждение. Украинският народ заплаща ужасяваща цена. Но империализмът на Путин няма да победи. Няма да позволим на Европа да се върне във времето, когато насилието заместваше политиката, а континентът ни беше разкъсван от ненавист и национални съперничества. И ние ще продължим да поддържаме Украйна. Толкова дълго и толкоз огромно, колкото е належащо.
Олаф Шолц, канцлер на Германия

Канцлерът акцентира нуждата от суверенна Европа, от запазване на демокрацията от властническите сили, от единни старания в съревнованието за съвременни технологии, за рандеман на първични материали, енергийни източници и пътешестване в Космоса.

Срещата се организира, откакто през октомври предходната година френско-германският съвет на министрите беше отсрочен заради различия сред Париж и Берлин, изключително по въпросите на енергетиката и защитата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР