Френският президент Емануел Макрон предлага три кандидатури, които да бъдат

...
Френският президент Емануел Макрон предлага три кандидатури, които да бъдат
Коментари Харесай

Макрон лансира 3 имена за шеф на Еврокомисията

Френският президент Емануел Макрон предлага три кандидатури, които да бъдат съществено разисквани и от тях да бъде излъчен идващият ръководител на Европейската комисия (ЕК). Те са основният договарящ на Евросъюза за Брекзит Мишел Барние, еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер и първият заместител в досегашната Комисия Франс Тимерманс. Макрон направи това предложение в неделя по време на срещата на високо ниво на Европейския съюз в Брюксел, съобщи ТАСС.

" Мога да посоча няколко имена - Мишел Барние, Маргрете Вестагер, Франс Тимерманс ", сподели той пред кореспонденти.

Според него " назначенията би трябвало да се основават на явен дневен ред и общи цели на Европейски Съюз ". " Надявам се, че ще можем да излезем от тази среща с отговорите и новия екип ", добави той.

Френският президент е уверен, че европейските водачи ще могат да се спогодят за името на претендента за поста на Европейската комисия на изключителната общностна среща на високо ниво. " Аз съм оптимист. Смятам, че можем да намерим съглашение. За това се нуждаем от дух на компромис и упоритост за Европейски Съюз ", сподели той.

Държавните и държавните ръководители от Евросъюза ще се опитат на днешната си изключителна среща в Брюксел координират кандидатурите за петте основни длъжности Съюза за интервала 2019-2024 година. Това е третият опит: първият път този въпрос беше разискван на непланирана среща на 28 май, а вторият път - на планувания авансово конгрес на 20 и 21 юни, и двата пъти - без резултат.

Ще бъдат сменени ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката по сигурността Федерика Могерини, ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги и ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни. Всички те към този момент оповестиха, че напущат поста си. Правомощията на всички, като се изключи Таяни, изтичат на 31 октомври. Мандатът на ръководителя на Европейския парламент завършва от първата сесия на Европейския парламент на новото заседание (избрано на 23-26 май), която ще се организира от 2 до 4 юли в Страсбург.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР