Френският журналист Оливие Дюбоа, отвлечен на 8 април 2021 г.

...
Френският журналист Оливие Дюбоа, отвлечен на 8 април 2021 г.
Коментари Харесай

Освободиха от плен френския журналист Оливие Дюбоа

Френският публицист Оливие Дюбоа, похитен на 8 април 2021 година в северната част на Мали от свързаната с " Ал Кайда " Група за поддръжка на исляма и мюсюлманите (GSIM), беше освободен в понеделник, съобщи Агенция Франс Прес.

Агенцията прецизира, че журналистът е отведен в прилежащ Нигер. 

След освобождението си от плен Дюбоа дойде на летището в Ниамей в прилежащ Нигер в понеделник следобяд. На фотография, направена на летището, той е ухилен, облечен в бяла риза и бежов панталон.

Журналистът Оливие Дюбоа разгласи отвличането си във видеоклип, който се появи в обществените мрежи на 5 май 2021 година

" Той беше на път за Гао, за да интервюира джихадистки водач. Сега знаем, че е бил хванат от бандити, които по-късно са го предали на GSIM ", съобщи специалистът по джихадизма на FRANCE 24 Васим Наср.

По време на пътешестване до Кот д`Ивоар на 10 декември 2022 година френският външен министър Катрин Колон съобщи, че Франция прави " всичко допустимо ", с цел да освободи журналиста.

Дюбоа е работил за разнообразни френски новинарски издания, в това число Libération, Le Point и Jeune Afrique, когато е бил похитен.

Задържан е в продължение на съвсем две години.

До освобождението му той беше единственият френски пленник, който към момента беше в плен след освобождението през октомври 2020 година на Софи Петронин, благотворителна работничка, която беше отвлечена в Мали през 2016 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР