Френските синдикати провеждат днес първите масови демонстрации, след като френският

...
Френските синдикати провеждат днес първите масови демонстрации, след като френският
Коментари Харесай

Нови протести във Франция, гневът срещу Макрон расте

Френските синдикати организират през днешния ден първите всеобщи демонстрации, откакто френският президент разпали публичния яд, прокарвайки пенсионната промяна без гласоподаване в Народното събрание, съобщи Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Стачките нарушават пътуванията, чакат се блокади на пристанища, рафинерии и сметища.

През последните месеци насилието набъбна при разпръсването на митингите против пенсионната промяна и ръководството на Макрон.

Френският президент към този момент настойчиво устоява на възходящото неодобрение по улиците на страната, като през вчерашния ден съобщи, че промяната за повдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години, би трябвало да бъде въведена до края на годината.

Критиците нападнаха Макрон за мненията, описвайки го като " блажен ", неосъзнаващ протичащото се и с обидно държание.

Вчерашните мнения на Макрон са първите, откогато държавното управление наложително прокара пенсионната промяна предходната седмица поради неналичието на задоволителна поддръжка. Впоследствие кабинетът оцеля след два вота на съмнение в Националното заседание на Франция (долната камара на парламента) в понеделник.

Законопроектът би трябвало да бъде прегледан от Френския парламентарен съвет, преди да прерасне в закон.

Във втория си и финален мандат 45-годишният Макрон непрекъснато декларира, че пенсионната промяна се нуждае от смяна, с цел да може да се обезпечи финансирането й. Противниците на промяната оферират други решения, в това число по-високи налози за богатите и фирмите, които съгласно Макрон ще обиден стопанската система.

Френските синдикати са оповестили, че днешните стачки и митинги ще съберат големи тълпи хора, които ще стачкуват против " пренебрежението " и " лъжите " на Макрон, съобщи Ройтерс. Шефът на най-големия френски синдикат Се Еф Де Те (CFDT) Лоран Берже съобщи пред телевизия Бе Еф Ем, че държавното управление би трябвало да изтегли пенсионната промяна.

Рано тази заран терминалът за полутечен природен газ в Дюнкерк е бил блокиран, откакто служащите са дали своят вот да възобновят стачката против пенсионната промяна, заяви синдикален източник. То ще бъде блокирано до на следващия ден сутринта, като на обяд ще се организира общо заседание, на което ще се реши дали стачката ще бъде възобновена още веднъж, съгласно източника.

Последната вълна митинги е най-сериозното предизвикателство за ръководството на Макрон след протеста на " Жълтите жилетки " преди четири години. Според социологическите изследвания по-голямата част от французите се опълчват на пенсионната промяна, както и на решението за приемането й без гласоподаване.

Министърът на труда Оливие Дюсо съобщи, че държавното управление не отхвърля създалото се напрежение, само че желае да продължи с промяната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР