Френските протестиращи направиха днес нов опит да окажат натиск върху

...
Френските протестиращи направиха днес нов опит да окажат натиск върху
Коментари Харесай

Нови протести срещу пенсионната реформа във Франция

Френските протестиращи направиха през днешния ден нов опит да окажат напън върху президента Еманюел Макрон да се откаже от проекта за пенсионна промяна. Стотици хиляди излязоха по улиците, а стачките нарушиха превоза и работата на учебните заведения.

Протестиращите, водени от профсъюзите, излязоха на всеобщи демонстрации за повторно в границите на по-малко от две седмици, оспорвайки проекта на Макрон за повишение на пенсионната възраст от 62 на 64 години - водеща промяна на втория му мандат.

Половин милион души стачкуваха във вторник следобяд единствено в Париж, заяви главният синдикат CGT, което е повече от цифрата 400 000, посочена от него за последния ден на митингите на 19 януари.

Източник от полицията съобщи, че управляващите се приготвят да излязат на улицата до 1,2 млн. души в цялата страна, което ще надвиши 1,1 млн. души, излезли на 19 януари.

Макрон обаче не сподели признаци на оттегляне, като в понеделник настоя, че промяната е " от значително значение ".

Сред участниците в шествието беше и 47-годишният транспортен служащ Арно Рур.

" Дами и господа от държавното управление, вие изтощавате хората, изсмуквате всички запаси, които ни останаха ", сподели той. " Вие атакувате нашия самун. "

" Работата ми е тежка "

Първите шествия започнаха сутринта в други елементи на страната, като в тях участваха няколко видни опозиционни политици.

" Г-н Макрон сигурно ще загуби ", съобщи Жан-Люк Меланшон, водач на крайната левица и някогашен претендент за президент, до момента в който маршируваше в южния пристанищен град Марсилия.

Най-спорната част от промяната е повишението на минималната възраст за пенсиониране, само че тя също по този начин изисква повече години работа за приемане на цялостна пенсия.

„ Не желая да работя по-дълго ", съобщи 56-годишната Силви Диепоа, асистент в кухня покрай Руан в Западна Франция. " Работата ми е тежка и даже на 62 години ще бъда изтощена. "

Франция има най-ниската възраст за придобиване на право на държавна пенсия измежду огромните европейски стопански системи.

Милиони хора трябваше да намерят различен превоз във вторник, да работят от у дома или да си вземат отпуск, с цел да се грижат за децата си в учебна възраст. Сред протестиращите бяха и служащи от транспортния и просветителния.

" Става дума за освен това от пенсии, а за това какво общество желаеме ", съобщи пред Агенция Франс Прес 59-годишната университетска преподавателка Мартина Боне.

Услугите на парижкото метро и крайградската железница бяха мощно лимитирани, както и междуградските пътувания.

Източник от синдикатите заяви за Агенция Франс Прес, че 36,5 % от личния състав на железопътния оператор SNCF е спрял работа, което е по-малко от 46,3 % на 19 януари.

По данни на министерството на образованието стачкуват към една четвърт от всички учители в детските градини и началните учебни заведения. В междинните и висшите учебни заведения повече от половината учители са спрели работа, оповестиха от учителския профсъюз.

Петролната промишленост на Франция беше в по-голямата си част парализирана, като профсъюзът CGT в енергийния колос TotalEnergies заяви, че стачкуват сред 75 и 100% от служащите.

По данни на управляващите съвсем двама от всеки 10 държавни чиновници са стачкували до обяд, до момента в който на 19 януари техният дял е бил 28%.

" Включете младежите "

Към придвижването се причислиха и възпитаници от гимназиите и университетите, като няколко десетки студенти от влиятелния университет Sciences-Po окупираха главната му постройка през нощта.

" Важно е младежите да се включат в дебата за пенсиите ", съобщи студентът Жан-Батист Боне.

Дори един затвор в югозападния град Ним, беше блокиран от протестиращите чиновници, заяви източник от профсъюза.

Протестното придвижване се поддържа от 61% от французите, сподели изследване на социологическата група OpinionWay в понеделник – това е нарастване с 3 процентни пункта по отношение на 12 януари.

" Колкото повече французите научават за промяната, толкоз по-малко я поддържат ", съобщи Фредерик Даби, прочут социолог от института Ifop.

" Това въобще не е добре за държавното управление ".

Правителството съобщи, че измененията са нужни, с цел да се подсигурява бъдещото финансиране на пенсионната система, която, съгласно прогнозите, ще изпадне в недостиг през идващите няколко години.

Но съперниците акцентират, че системата не е в усложнение, като упорстват, че разноските за пенсии не са отвън надзор.

Правителството алармира, че може да има опция за смяна на някои от препоръчаните ограничения, само че не и на възрастовата граница.

Центристките съдружници на Макрон, които не разполагат с безусловно болшинство в Народното събрание, ще се нуждаят от гласовете на консерваторите, с цел да прокарат новото законодателство. /БГНЕС

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР