Френските профсъюзи започнаха национална стачка във вторник с искания за

...
Френските профсъюзи започнаха национална стачка във вторник с искания за
Коментари Харесай

Франция е парализирана от национална стачка

Френските профсъюзи започнаха национална стачка във вторник с претенции за по-високи заплати на фона на най-високата от десетилетия инфлация . Стачката е едно от най-големите провокации за Еманюел Макрон след преизбирането му през май, предава Ройтерс.

Стачката, която ще засегне най-вече обществените браншове като учебните заведения и превоза, е кулминационна точка на траялите със седмици протестни дейности в петролната промишленост , които блокираха активността на огромните рафинерии във Франция и сътвориха съществени разстройства в доставките на горива на дребно.

Профсъюзните водачи се надяват, че стачкуващите ще бъдат задоволително ядосани от решението на държавното управление да принуди някои от петролните служащи да се върнат на работа, с цел да се възстановява обстановката на пазара на горива на дребно - ход, който съгласно някои излага на заплаха правото на стачка.

Говорителят на френското държавно управление Оливие Веран сподели, че денем е нужен повече личен състав, защото водачите не престават да се редят на опашки пред бензиностанциите.

" Ще има толкоз разпоредби за връщане на работа, колкото се сметне за належащо... Блокирането на рафинериите, когато сме постигнали съглашение за заплатите, просто не е естествена обстановка ", сподели Веран.

Левият синдикат CGT прикани за продължение на стачката в петролната компания " Тотал " за четвърта седмица, макар реализирана договорка, включваща 7% нарастване и бонус за работа в петък с други, по-умерени синдикати. CGT упорства за нарастване на заплатите с 10%, базирайки се на инфлацията и големите облаги на компанията.
 Европейски Съюз отпуска до 40 милиарда евро за енергийни помощи
Европейски Съюз отпуска до 40 милиарда евро за енергийни помощи

Средствата ще са от съществуващите кохезионни фондове

Eurostar заяви, че анулира някои влакове сред Лондон и Париж поради стачката.

Френският държавен железопътен оператор SNCF заяви, че трафикът по локалните дестинации е намалял с 50% , само че няма огромни спирания по националните линии.

С повишаването на напрежението във втората по величина стопанска система в еврозоната стачките към този момент се разпространиха в други елементи на енергийния бранш, в това число нуклеарния колос EDF където работата по поддръжката, която е от решаващо значение за електроснабдяването на Европа, ще бъде отсрочена .

Представител на профсъюза FNME-CGT в понеделник сподели, че стачките засягат работата в 10 френски атомни електроцентрали, с спомагателни забавяния в поддръжката на 13 реактора и френското произвеждане на електрическа енергия е понижено общо с 2,2 гигавата.

Профсъюзите на чиновниците в държавните служби също приканиха за присъединение към стачката във вторник, с вероятни разстройства в учебни заведения и други публични институции .

Стачките идват в под напрежение политически подтекст, защото френското държавно управление е готово да одобри бюджета за 2023 година, употребявайки специфични конституционни пълномощия, които биха му разрешили да заобиколи гласуването в Народното събрание, сподели министър председателят Елизабет Борн в неделя.

Предвидени са демонстрации в цялата страна, като тази в Париж ще стартира в 13:00 часа локално време (14:00 часа българско време).

, с цел да стачкуват против скока на цените. Лидерът на лявата партия " Непреклонна Франция " Жан-Люк Меланшон беше на митинга дружно с тазгодишната. Меланшон разгласи общата стачка през днешния ден.
 Politico: Атаката на Путин против демокрацията съумява. Погледнете Европа!
Politico: Атаката на Путин против демокрацията съумява. Погледнете Европа!

Есента може да се окаже " гореща "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР