Френските граждани ще гласуват само с хартиени бюлетини на президентските

...
Френските граждани ще гласуват само с хартиени бюлетини на президентските
Коментари Харесай

Изборите във Франция: С хартиени бюлетини и без машини

Френските жители ще гласоподават единствено с хартиени бюлетини на президентските избори тази неделя, оповестява Associated Press. Въпреки периодическите апели за повече еластичност или рационализация на изборния развой, във Франция не се позволяват гласоподаване по пощата, прелиминарен избор или потреблението на машини. Сегашният президент Еманюел Макрон е любимец, въпреки огромна част от хората да споделят, че към момента са разколебани кого ще поддържат или не знаят дали въобще ще отидат до урните.

Избирателите би трябвало да бъдат най-малко на 18 години, като към 48 млн. французи имат право на глас.

След като изборният ден завърши, доброволци преброяват бюлетините една по една, а след това управляващите употребяват държавен програмен продукт, с цел да записват и отчетат резултатите по-ефективно.

Хората, които не могат да отидат до урните по разнообразни аргументи имат право да упълномощят някого да гласоподава вместо тях . За да стане това допустимо, гласоподавателят би трябвало авансово да попълни формуляр и да го занесе в полицейското ръководство. Един човек може да бъде акредитиран гласоподавател за един жител, който живее във Франция, и за един, който е в чужбина. 7% от гласоподавателите са дали своят вот посредством упълномощени заместници на последните президентски избори преди 5 години.

Гласуването по пощата във Франция е неразрешено през 1975 година поради опасения от евентуална машинация . Използването на машини по време на избори е пробно тествано през 2002 година , само че закупуването на нови машини е спряно през 2008 година поради подозрения за сигурността. Малко са останалите градове, които употребяват този способ за гласоподаване.

Миналата година центристкото държавно управление на Макрон опита да прокара корекция в закона, която разрешава авансово машинно гласоподаване , с цел да насърчи хората да дадат своя избор на фона на рестриктивните мерки поради пандемията от коронавирус 19. Сенатът, доминиран от консерватори, отхвърли мярката, тъй като не е задоволително солидна от правна позиция и информацията не е достигнала до задоволителна част от обществото.

Повечето от противоепидемичните ограничения в страната са анулирани, въпреки и през последните седмици да се вижда скок в заболеваемостта от коронавирус 19 – над 130 хиляди нови случаи дневно. Все отново хора с позитивен тест за ковид могат да отидат до урните, като се предлага да носят маски и да съблюдават здравните рекомендации.

Френските президентски избори се организират в 2 тура. 12 претенденти ще се съревновават в неделя , като главните кандидати са сегашният държавен глава Еманюел Макрон и водача на националистическата партия „ Национален фронт “ Марин Льо Пен.

Теоретично един претендент може да победи непосредствено на първи тур, като получи повече от 50 % от гласовете, само че това в никакъв случай не се е случвало във Франция. По принцип двамата кандидати с най-голяма поддръжка отиват на балотаж, като спечелилият ще бъде явен на 24 април.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР