Френските граждани гласуват днес за следващия президент на страната и

...
Френските граждани гласуват днес за следващия президент на страната и
Коментари Харесай

Ниска активност на вота във Франция, има ли опасност за Макрон

Френските жители гласоподават през днешния ден за идващия президент на страната и също като през 2017 година, би трябвало да избират сред Еманюел Макрон, настоящият президент, считан за любимец, и крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, която в никакъв случай не е била толкоз покрай властта, съобщи Франс прес.

Избирателната интензивност в 12 ч. локално време беше 26,41%, близо два % по-малко, в сравнение с в същия час на изборите през 2017 година, разгласи вътрешното министерство. Данните бележат спад и по отношение на предходните избори през 2012 година (30,66%) и 2007 година (34,11%), като са близки до тези от 2002 година, когато крайнодесният претендент Жан-Мари Льо Пен се изправи против Жак Ширак.

От друга страна, изборната интензивност е по-висока, в сравнение с записаната по същото време на първия тур преди две седмици.

Избирателните секции затварят в 18 ч. локално време, или в 19 ч. в огромните градове.

Французите са изправени пред исторически избор - да гласоподават още веднъж за досегашния президент, или да изберат жена за президент, за пръв път в историята си. Ефектът от възможното избиране на крайнодясната лидерка би се усетил надалеч отвън границите на страната, сходно на английския Брекзит или успеха на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, отбелязва Агенция Франс Прес. Програмите на Льо Пен и Макрон са коренно разнообразни и оферират несъвпадащи визии за Европа, стопанската система, покупателната дарба, връзките с Русия, пенсиите, имиграцията и околната среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР