Френски молекулярни биолози, изследвали взаимодействието на антитела срещу новия коронавирус

...
Френски молекулярни биолози, изследвали взаимодействието на антитела срещу новия коронавирус
Коментари Харесай

Учени установиха, че южноафриканският вариант на коронавируса е по-опасен от британския

Френски молекулярни биолози, изследвали взаимоотношението на антитела против новия ковид с частици от английския и от южноафриканския вид на SARS-CoV-2, са открили, че южноафриканският вид оказва по-силно противодействие. Това излиза наяве от публикация в електронната библиотека bioRxiv, обобщаваща резултатите от проучването, съобщи ТАСС.

" Опитите ни демонстрираха, че антитела на хора, прекарали Ковид-19, обезвреждат английския вид на ковид и класическата му вариация D614G. Южноафриканската версия на вируса се оказва по-проблемна - забележителна част от пробите кръвна плазма на преболедувалите й не работят или съвсем не работят против болестта ", пишат създателите.

В средата на декември английските управляващи оповестиха за появяването през есента на два нови варианта на SARS-CoV-2 с разновидност N501Y, която е по-заразна спрямо други разновидности на новия ковид. За пръв път разновидността е засечен в Уелс през септември предходната година и равнището на разпространяването му в началото е много ниско.

Според учените в края на октомври предходната година разновидността минава през още 17 разновидности и по-късно стартира бързото му разпространяване във Англия, където сега е преобладаващ вариант. Наблюденията сочат, че той се популяризира към 1,7 до 2 пъти по-бързо в съпоставяне със съществуващите варианти на SARS-CoV-2 и към този момент е проникнал в редица страни в Европа и Азия. В Бразилия и в Република Южна Африка са открити локални варианти с сходен набор разновидности.

Европейски учени под управлението на Оливие Шварц, теоретичен шеф на Института " Пастьор " в Париж, откриха съществени разлики в характера на деяние на антителата против английската и южноафриканската разновидности на SARS-CoV-2 при опити с кръвна плазма от 83-ма поданици на Орлеан, прекарали Ковид-19.

Опитите посочили, че антителата могат да се съединяват с всички разновидности на SARS-CoV-2, само че успеваемостта на дейностите им доста се разграничава и това се демонстрира изключително отчетливо при ниски концентрации на обезвреждащите молекули. Антителата добре обезвреждат английската вариация на ковид и класическия вариант D614G, преборвайки инфекцията в 79 от 83 случая.

В същото време 40 на 100 от пробите на преболедувалите не са съумели да обезвреждат южноафриканския вид на SARS-CoV-2. Почти същият резултат се следи при кръвните проби на към двадесет французи, ваксинирани с имунизацията на " Пфайзер " / " Бионтех ".

Освен това имунизацията не пречи на новите варианти да проникват в носа и да се развъждат в неговите кафези. Шварц и сътрудниците му се надяват следващи проучвания да съумеят да открият дали това е особено и за други ваксини, както и да се дефинират последствията от сходно отчасти навлизане на вируса в човешкия организъм.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР