Франция унижи Италия в първата ѝ изява като лидер на

...
Франция унижи Италия в първата ѝ изява като лидер на
Коментари Харесай

Европа се цепи в Г-7

Франция унижи Италия в първата ѝ изява като водач на клуба на най-развитите страни
Рим обезврежда пренебрежението посредством доближаване с Вашингтон

Макрон привиква в понеделник в Париж лична среща за Украйна

Франция отсвири най-безцеремонно Италия в първата ѝ обществена изява като ръководител тази година на елитарния клуб на седемте най-развити индустриални страни - “Г-7 ”. Премиерката в Рим Джорджа Мелони избра стартовата среща с техните водачи посредством видеоконференция да се състои от Киев и в тъжния ден на втората годишнина от началото на експанзията на Русия против Украйна. За задачата министър-председателката дойде с трен в столицата на страната в събота сутринта дружно с шефката на Европейска комисия Урсула декор Дер Лайен и премиера на Канада Джъстин Трюдо. Посрещна ги президентът Володимир Зеленски, с който поставиха цветя и венци пред мемориалите в памет на починалите във войната украинци.

И в 16 часа тв приемниците на видеоконференцията бяха включени, само че в правоъгълника на Париж не се появи президентът на Франция Еманюел Макрон, а нейният външен министър Стефан Сежурне - президентът имал по-важна среща с протестиращи селски стопани. Така бе изработен на пух и прахуляк символичният акт, мощно мечтан от Джорджа Мелони за дебюта на италианското председателство, който трябваше да показва единството на “Г-7 ” и да отхвърли изказванията тук и там за отмалялост измежду съдружниците в поддръжката им на Украйна. Все отново премиерката от Вечния град не се поколеба при започване на видеоконференцията да иронизира отсъствието на Макрон от екраните, пожелавайки му триумф в сложните договаряния със земеделците на Хексагона.

Но интригата се заплете същински, когато хора от обкръжението на френския президент оповестиха на публицисти в събота вечерта, че в началото Макрон бил дал отговор позитивно на поканата на италианската министър-председателка за видеоконференция на “Г-7 ” на 23 февруари в петък. Да, но тази дата не била комфортна за президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който бил настоял видеоконферентният конгрес да се състои навръх 24 февруари, с цел да имал по-голям публичен отзив и Джорджа Мелони го преместила. Като този ход освен обидил Макрон, само че с цел да подчертае, че се случва нещо съществено, той си провел на 26 февруари в Париж нещо като специфична лична и то присъствена среща за Украйна на водачи от “Г-7 ”, плюс други. Без значение, че страната му сега няма управителни функционалности в сдружението на самоопределилите се за най-индустриализирани и развити страни на планетата Англия, Германия, Италия, Канада, Съединени американски щати, Франция и Япония. Като май единствената измежду техните началници, която нямало да бие път до Париж в понeделник, била изтощената от дългото пътешестване със аероплан и трен до Киев Джорджа Мелони.

Така да се каже, пестник за пестник - разясниха политически наблюдаващи в Рим. Някои от тях като Томазо Чириако и Анаис Джинори от в. “Република ” показаха, че без значение от оправданието на премиерката за отмалялост след сложния и държан в загадка воаяж в украинската столица, в бойкотирането от нея на форума в Париж се чувствал “силен привкус на завист ” след грубата интервенция на Макрон в решенията на краткотрайното управление на “Г-7 ”. И по този начин за жалост Франция и Италия ставали все по-далечни, още повече, че Макрон имал “стратегическото желание ” да приготви персонално Европа за нова фаза във външната ѝ политика и в нейната обща защита, изключително в случай че Доналд Тръмп с завърне в Белия дом. А като че ли с цел да балансира отсвирването ѝ в последно време от Париж и Берлин в дирижирането на общоевропейските работи, премиерката в Рим не възнамерявала да поддържа Макрон в мераците му за “обединител на независима Европа ” и продължавала да се придържа компактно до Вашингтон. И може би за премия на 1 март Джорджа Мелони отново ще бъде на посетители на Джо Байдън - второто ѝ посещаване в границите на има-няма шест месеца в Овалния кабинет, при което най-вероятно ще ѝ бъдат сложени задания в синхрон с ползите на Съединени американски щати на Стария континент. От друга страна и като че ли на инат на наемателя на Елисейския замък, съгласно Чириако и Джинори италианската премиерка била уверена, че щяла да поддържа положителни връзки и с Доналд Тръмп, в случай че той завоюва президентския избор през ноември.

Въобще Париж и Рим се раздалечават със скоростта на светлината. Особено откакто Мелони не поддържа нито една от най-последните еднолични начинания на Макрон - ускорение на настъпателното движение против Москва във военната и гражданската агитация след гибелта на Навални, борбата му за “европейски преференции ” при закупуването на муниции и бойна техника за Киев, построяването на европейски нуклеарен щит и други Да не приказваме за конфликтите от предишното лято и ударите под кръста сред първия измежду французите и първата измежду италианците по проблемите с имигрантите и раздаването на пари в Европейски Съюз. Но абстрахирайки се от съществуващото още от времето на Наполеон Бонапарт отношение на ръководещите в Париж към “братовчедите оттатък Алпите ” надали не като към васали, в държанието на Макрон от последната седмица може да бъде открит повече боязън, в сравнение с блян Мелони да бъде обуздана и вкарана в коловоза на послушанието.

Страх Макрон да не изтърве мача на идното “Европейско състезание ” през юни. Когато консервативният женски тим на италианската премиерка, в който към този момент се откроява блестящо сегашната шефка на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайн и първа запаса е лидерката на френската съпротива Марин Льо Пен, може като нищо да обърне лявоцентристкия състав на президента. И току виж той бойкотирал и формалната среща на “Г-7 ” за тази година, която би трябвало да се състои единствено седмица след “Европейското състезание ” в италианската област Пулия...
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР