Франция ще изпрати посланика си в Москва на утрешната церемония

...
Франция ще изпрати посланика си в Москва на утрешната церемония
Коментари Харесай

Франция изпраща представител на церемонията по встъпване в длъжност на Путин, Германия - не

Франция ще изпрати посланика си в Москва на утрешната гала по встъпване в служба на съветския президент Владимир Путин за идващия му шестгодишен мандат, заяви през днешния ден френски дипломатически източник. Германия, в противен случай, сподели, че няма да бъде показана на събитието, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че решението на Париж допуска евентуално разединение западния лагер, откакто няколко страни, в това число Естония, Латвия и Литва, уверено се опълчиха да дадат на Путин каквато и да било форма на легитимност и по този начин евентуално да подкопаят напъните на Украйна във войната ѝ с Русия.

Полският дипломат също няма да участва на церемонията, съобщи ТАСС.

Украинското министерство на външните работи прикани през днешния ден интернационалната общественост да не признава Путин за демократично определен и законен президент на Русия, като се аргументира, че няма правни учредения за това, заяви Ройтерс.

Путин завоюва с рекорден резултат на изборите през март, затвърждавайки така и така здравия си надзор над властта, отбелязва Ройтерс. Вотът бе създаден едвам няколко седмици откакто най-изтъкнатият му конкурент Алексей Навални умря в пандиза. Западните държавни управления осъдиха преизбирането като непочтено и недемократично.

„ Франция ще бъде показана от посланика си в Русия “, заяви френският дипломатически източник. Той добави, че Париж е осъдил фона на подтисничество, на който се е провел лишеният от същински избор избор, както и организирането му в украинските територии, окупирани от Русия, което Франция счита за нарушаване на интернационалното право и на Устава на Организация на обединените нации.

Френско-руските връзки се утежниха през последните месеци, откакто Париж ускори поддръжката си за Украйна. Миналата седмица президентът Еманюел Макрон не отхвърли опцията за изпращане на бойци в Украйна, заявявайки, че ще одобри това за действителна опция при положение, че Русия пробие украинския фронт и Киев изиска поддръжка.

Германия съобщи, че няма да изпрати представител на церемонията по встъпване в служба на Путин. Балтийските страни, които нямат представители в Москва, също изрично отхвърлиха опцията да участват на церемонията.

Двама европейски дипломати обявиха, че не чакат Съединени американски щати да изпратят представител по случая, въпреки и Вашингтон да не е давал обществени мнения по въпроса.

„ Вярваме, че изолацията на Русия и изключително на нейния незаконен водач би трябвало да бъде продължена “, съобщи литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис. „ Присъствието на инаугурацията е недопустимо за Литва. Нашият приоритет остава поддръжката за Украйна и народа ѝ в битката против съветската експанзия “, добави той.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР