Франция отзовава посланиците си в САЩ и Австралия след мегаскандал,

...
Франция отзовава посланиците си в САЩ и Австралия след мегаскандал,
Коментари Харесай

Франция отзова посланика си в САЩ след скандал за 56 млрд USD

Франция отзовава посланиците си в Съединени американски щати и Австралия след мегаскандал, в който са забъркани 56 млрд $, подводници и новият боен съюз AUKUS.

Париж демонстративно отхвърли присъединяване в честванията за 240-годишнината от борбата при залива Чесапийк.

Още преди четири години Франция подписа прелиминарен контракт за замяна на подводния флот на Австралия. 20 годишните австралийски подводници трябваше да се сменят с нови, атомни, направени във френски корабостроителници против 40 милиарда $, като целия пакет от договорката доближаваше 56 милиарда $. През пролетта на тази година Австралия удостовери договорката, само че изненадващо преди дни, тя се отхвърли от нея.

Отказът на Австралия от договорката съответства със оповестяването на нов боен съюз сред Съединени американски щати, Англия и Австралия, който бе наименуван AUKUS и неговото предопределение е да се грижи за мира в Индо-Тихоокеанския район. Съгласно съглашението, Съединени американски щати ще оказват помощ на Австралия да придобие подводници с атомен мотор и нормално въоръжение.

Всичко това се случи в навечерието на тържествата по случай 240-годишнината от борбата при залива Чесапийк - ключово стълкновение по време на войната за самостоятелност, при което френската флота разрушава британската.

Френски представители към този момент показаха митинга си против новото съглашение, като френските министри на външните работи и защитата обявиха в взаимно изказване, че „ решението е в несъгласие с буквата и духа на съдействието сред Франция и Австралия ”.

„ Изборът на Америка да изключи европейски съдружник и сътрудник като Франция от структуриращо партньорство с Австралия, в миг, когато сме изправени пред невиждани провокации в Индо-Тихоокеанския район, без значение дали във връзка с нашите полезности или във връзка с зачитането на многостранността въз основа на върховенството на закона, демонстрира липса на координация, която Франция може единствено да означи и да съжалява ", споделиха те.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан /той бе министър на защитата, когато Франция контракти договорката за подводниците с Австралия/ назова дейностите на Съединени американски щати “удар в гърба ”.

Настоящият министър на защитата госпожа Флоранс Парли добави, че протичащото се е неприятна вест за геополитиката и интернационалните връзки.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР