Франция и Испания призоваха в понеделник за координиран европейски отговор

...
Франция и Испания призоваха в понеделник за координиран европейски отговор
Коментари Харесай

Франция и Испания призовават за общоевропейски отговор на скока на енергийните цени

Франция и Испания приканиха в понеделник за съгласуван европейски отговор на скока в международните цени на силата, с цел да се защитят най-бедните жители и конкурентоспособността на фирмите, както и да се отбрани амбициозният проект на Европа да спре да отделя въглероден диоксид (CO2) до 2050 година, оповестява Ройтерс.

Цените на природния газ в Европейския съюз се покачиха до рекордно високи стойности, защото главният снабдител на газ в блока Русия продължава с политиката си на ограничаване на доставките, оказвайки спомагателен ценови напън върху европейските консуматори преди началото на зимния отоплителен сезон.

В понеделник ноемврийските фючърси на газа в нидерландския хъб TTF, който се употребява като европейски бенчмарк, набъбнаха с нови 5,55%, достигайки ново рекордно високо равнище от 99,185 евро на мегаватчас (MWh), като от началото на годината тази цена на газа се увеличи с над 400%.

"Това, което виждаме, е невиждан скок в цените на силата “, сподели испанският финансов министър Надя Калвино пред кореспонденти преди началото на днешна среща на финансовите министри от еврозоната в Люксембург (среща на Еврогрупата).

"Това не е въпрос, с който можем да се оправим на национално равнище, имаме потребност от съгласуван европейски отговор “, сподели тя и добави, че страната й е подготвила документ за вероятните разновидности.

Калвино уточни, че един от тези разновидности е основаването на стратегически европейски запас за природен газ, който ще помогне на 27-членния блок с 450 милиона консуматори да контракти по-ниски цени, в сравнение с в случай че същите покупки се правят самостоятелно от обособените страни членки.

"Ние научихме посредством договарянията за доставката на ваксини против Covid-19, че сме по-силни, когато приказваме в един глас “, сподели тя.

Испания също по този начин желае да види дейности за прекъсване на спекулациите на пазара с разрешителни за излъчвания на въглероден диоксид (CO2), което в допълнение покачва енергийните цени, уточни още Надя Калвино.

Френският финансов министър Брюно льо Мер направи сходни мнения, като сподели, че ще предложи по-добро контролиране на европейските складови ресурси на природен газ и унищожаване на връзката сред цената на електрическата енергия с цените на газа в интерес на обвързването им със междинните индустриални разноски във всяка страна от Европейски Съюз.

"Европейският енергиен пазар има едно основно преимущество - той обезпечава доставките на сила на всички места в Европа. Но този пазар има и един огромен минус - привеждането в сходство на цените на електрическата енергия с цените на природния газ ", уточни Льо Мер при влизането си на срещата на Еврогрупата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР