Франция е на олимпийски финал при мъжете за трети път

...
Франция е на олимпийски финал при мъжете за трети път
Коментари Харесай

Франция на финал срещу САЩ в баскетбола


Франция е на олимпийски край при мъжете за трети път в историята си. В извънредно оспорван и трагичен полуфинал в Токио баскетболистите на Венсан Коле надделяха дебютанта Словения с 90:89 и записаха петата си победа на шампионата, като крайният излаз на срещата не бе явен до последната секунда.

Загубата бе първа за словенците на шампионата и първа с Лука Дончич в състава въобще. Гардът въпреки всичко записа името си в историята, ставайки едвам третият състезател с трипъл-дабъл на Олимпийски игри след Александър Белов и Леброн Джеймс.

Франция към този момент има два изгубени финала на подобен конгрес през далечната 1948 година и през 2000 година, като при третия си опит да завоюва купата ще се изправи Именно „ петлите “ нанесоха и единствената загуба на американците в Токио в първия мач от груповата фаза, като провалянето бе първо за тях от 17 години. Словения пък ще срещне Австралия в мача за бронзовите оценки. Двубоите за медалите са в събота.

В последната четвърт Словения изоставаше, само че стигна до равенството три минути преди края при - 85:85. Последваха обаче точни стрелби на Нандо де Коло и Тимоте Луваву-Кабаро, които при оставащи близо 57 секунди изведоха Франция напред при 90:85. Клемен Препелич върна един углавен удар, а малко по-късно вкара и доста значима тройка и 33 секунди преди края разликата още веднъж бе единствено точка. Нандо дьо Коло пропусна да усили задатъка на отбора си и Словения получи право на последна офанзива. Лука Дончич бе затворен и прати топката в Препелич, който обаче не съумя да се разпише със сирената и Франция завоюва.

 Нандо де Коло бе най-резултатен за триумфа с 25 точки, като овладя и 7 битки. Еван Фурние осъществя 23 точки, с 15 е Тимоте Луваву-Кабаро, а с 9 и 16 битки е Руди Гобер.

За Словения Майк Тоуби записа 23 точки и 8 битки. Клемен Препелич се регистрира със 17 точки, Лука Дончич има 16 точки, 10 битки и 18 асистенции,
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР