Франсоаз Жило, бивша дългогодишна партньорка на Пабло Пикасо и майка

...
Франсоаз Жило, бивша дългогодишна партньорка на Пабло Пикасо и майка
Коментари Харесай

Единствената, която напусна Пикасо: почина Франсоаз Жило

Франсоаз Жило, някогашна дългогодишна партньорка на Пабло Пикасо и майка на две от децата му, е умряла в болница в Ню Йорк на 101-годишна възраст. Новината потвърдиха и от Музея на Пикасо в Париж. Според щерка ѝ Аурелия Енгел Жило е страдала от проблеми със сърцето и белите дробове.

Муза, майка, бунтарка

Франсоаз Жило е единствено на 22 години, когато през 1943 година се среща със световноизвестния и с към 40 година по-възрастен от нея Пабло Пикасо. Тя бързо се трансформира в негова муза и държанка. Първите три години от връзката им са били " най-хубавите ", защото двамата са се виждали единствено два пъти месечно, споделя по-късно тя в изявление за френското седмично списание " Пари Мач ".

Пикасо и ЖилоСнимка: Glasshouse Images/picture alliance

Двойката има две деца - Клод и Палома. Пикасо обаче ставал все по-изискващ, преобладаващ и придирчив и правел живота на хората към себе си сложен. Той желал да ги лимитира, споделя по-късно Жило. През 1953 година тя напуща фамозния художник. И до през днешния ден е считана за единствената жена, която се е осмелила да го направи.

Книгата ѝ за Пикасо става бестселър

Майката на Жило била акварелистка, а татко ѝ - сполучлив и влиятелен предприемач, който желал щерка му да следва право. Въпреки това тя основала свое лично ателие в дома на баба си, а през 1943 година показала и галерия в Париж. След като напуща Пикасо, желае да се утвърди като актьор. Плановете ѝ обаче са възпрепятствани от някогашния ѝ сътрудник, споделя Жило.

Франсоаз Жило е авторка на книгата " Животът с Пикасо ", в която разказва връзката си с художника през 60-те години на предишния век. Твърди се, че Пикасо е изпадал в гняв, тъй като не съумял да предотврати публикуването ѝ. Произведението се трансформирало в бестселър и било съпроводено от правосъден спор. Той довел и до това, че голям брой галерии застанали на страната на Пикасо - евентуално под негов напън. Всички тези събития повлияли зле на артистичната кариера на Франсоаз Жило.

Изложба на Жило в Кемниц, Германия.Снимка: Wolfgang Thieme/ZB/picture alliance

Напускането на Пикасо било еднакво на засегнатост към неговото великолепие, разяснява Ани Майлис, биографка на Жило. Заедно със Силви Блум тя е създателка и на документалния филм " Пабло Пикасо и Франсоаз Жило - дамата, която сподели не ". 

Успешна художничка и обаятелна жена

По-късно Жило за малко е женена за художника Люк Симон, от който ражда щерка си Аурелия. След това се мести в Ню Йорк, където през 1970 година се омъжва за Джонас Солк, основател на имунизацията против полиомиелит. Жило остава с него до гибелта му през 1995 година.

Художничката работи до края на живота си. В последна сметка тя съумя да откри самопризнание в света на изкуството. През последните години творбите ѝ бяха показани в редица фамозни изложбени зали, измежду които Музея на изкуството " Метрополитън "  и Музея на модерното изкуство в града (МоМА). Някои от картините ѝ бяха продадени на високи цени. На 100-годишния ѝ празник американските медии я дефинираха като it girl - жена, която съчетава съблазън с неотразим темперамент. 

Самата Жило обаче постоянно е била скромна. " Няма да се върша на освен това от това, което съм ", съобщи тя предходната година пред " Ню Йорк Таймс ".  " Или пък на нещо по-малко. "

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР