Фотографът Фьодор Савинцев заснема шедьоври на традиционната провинциална архитектура в

...
Фотографът Фьодор Савинцев заснема шедьоври на традиционната провинциална архитектура в
Коментари Харесай

Уникални съветски дачи, каквито не сте виждали до момента!

Фотографът Фьодор Савинцев снима шедьоври на обичайна провинциална архитектура в Русия.

Уважаваният фотограф Фьодор Савинцев, чиито произведения са оповестени във водещи интернационалните списания и вестници, открива нова пристрастеност – руската Дача, по време на пандемията от COVID-19.



„ Проектът „ Дачите на Кратово “ (името му идва от московското предградие Кратово) стартира сега, в който се върнах в къщата на родителите си, с цел да им оказвам помощ по време на пандемията. Някак започнах да се занимавам с този документален план за старите дачи в московските покрайнини “, споделя Фьодор Савинцев.



Фотографът е удивен от присъщата архитектура на руските дачи: хората, построили ги преди години, се уповават на личната си визия, а не на всеобщата академична традиция или на професионалните архитектурни правила. Резултатът е неповторима фолклорна хармония, която Савинцев взема решение да запечата с фотоапарата си, постоянно по този начин, като че ли обектите му са одушевени.



„ Превърнах се в архивист, който събира информация, документи. Ясно е, че не мога да върша всичко самичък. На доктрина, това би трябвало да се прави от професионални архитекти. Но сътворих една очарователна наклонност, която към този момент обгръща и други градове. Виждам възходящ интерес към историческото изследване на културата на дачите “,  Савинцев в едно от интервютата си.

Процесът на прекосяване от човешки обекти към недвижими предмети във фотографията му е равномерен.



„ През кариерата си съм снимал повече хора, в сравнение с архитектурни обекти. Но виждам на къщите като на портрети. Правя портрети на къщи “, казва Савинцев.



Фотографът подхожда към задачата по намирането на нови обекти методично. Той посещава всяка улица в обитаемото място и набелязва забавни дачи. Търси и притежателите им или хора, които знаят нещо за историята на къщите, тъй че да може да показа историите им дружно с изображенията.



Да се намерят някои от притежателите е сложна задача и Савинцев насочва апел към аудиторията си в Instagram да му оказват помощ – той пита хората дали някой знае историята на дадена къща или притежателите ѝ.



„ Instagram е медиен инструмент, който ми оказва помощ освен да споделям изявления с аудиторията си, само че и ми разрешава да построявам пълноценни и потребни връзки. Чрез Instagram хората могат да се свързват с мен непосредствено. Много постоянно притежатели са се свързвали с мен, откакто някоя обява им е препратена от трето лице и те са решили, че желаят да поговорят с мен “, споделя фотографът.



За документалния фотограф, чийто главен способ на проучване е персоналният контакт, приемането на достъп е от извънредно значение. Така, всички фотоси, свързани с проекта „ Дачите на Кратово “, са снимани с iPhone, с цел да може той да е оптимално покрай обектите си.



„ Живеем във време, в което на хората им е извънредно некомфортно, когато видят професионално съоръжение и си мислят, че то нарушава персоналните им граници. iPhone-ът не предизвика сходна реакция “, споделя Савинцев.



В момента Савинцев оказва помощ за реставрирането на пет къщи. Той твърди, че възнамерява да сътвори фонд (или друга форма на организация), която редовно да се занимава с реставрацията на неповторими частни дачи.



„ Бих дефинирал задачата (на бъдещия фонд) ето по този начин: да резервира архитектурното завещание на дървената архитектура и даже на частните домове. Държавата не отделя средства за поддържане на обекти, които са частна благосъстоятелност. Хората не могат да поставят нужните грижи за тези къщи и по този начин те просто се разрушават. А те, съгласно мен, са забавни от позиция на нашето културно завещание, макар че са частна благосъстоятелност. Така че, концепцията на фондацията е да оказва помощ на частната благосъстоятелност, в това число посредством реставрирането на къщи, тъй че те да запазят своя автентичен външен тип “,  Савинцев.











създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР