Фотобанката Getty Images забрани качването и продажбата на изображения, създадени ...

Фотобанката Getty Images забрани качването и продажбата на изображения, създадени

Getty Images забрани съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, поради опасения от съдебни действия

Фотобанката Getty Images не разреши качването и продажбата на изображения, основани от логаритми с неестествен разсъдък (ИИ), като DALL-E, Midjourney и Stable Diffusion. По-рано по-малките платформи Newgrounds, PurplePort и FurAffinity също взеха сходни решения.

Главният изпълнителен шеф на Getty Images Крейг Питърс изясни, че новата мярка е подбудена от опасения по отношение на законността на наличието, генерирано от неестествен разсъдък, и от желанието да се защитят потребителите на уеб страницата, оповестява The Verge. Разработчиците на генератори на изображения с неестествен разсъдък твърдят, че технологията е изцяло законна, само че няма гаранция, че избрани страни няма да оспорят този статут в съда. Алгоритми като " Stable Diffusion " се образоват на изображения, предпазени с авторски права, в това число платено наличие от фотобанки, изображения от персонални блогове за изкуство и фотоси от новинарски уеб сайтове.
-->
Потреблението на такова наличие за машинно образование в действителност е законно, само че " творчеството " на изкуствения разсъдък постоянно е в действителност подозрително, както и правото да се печелят пари от тези изображения. Някои фотографи и художници, които са разкрили прилики с творбите си в артикули с неестествен разсъдък, приканиха за нови правила, които да контролират тази област. От Getty Images не оповестяват дали са се сблъсквали със правосъдни каузи по отношение на изкуствения разсъдък, само че означават, че броят на тези изображения в платформата е бил дребен и възбраната им ще помогне да се " избегне рискът за репутацията, марката и облагите на [потребителите] ".

Shutterstock, един от най-големите съперници на Getty Images, единствено отчасти ограничи наличието на произведения с неестествен разсъдък в платформата, като понижи видимостта им при търсене. FurAffinity не разреши напълно наличието, така като видя в него опасност за хората на изкуството. Ръководителят на Getty Images не се тормози от наличието с неестествен разсъдък: съгласно него изкуственият разсъдък просто оказва помощ за обогатяване на избора. Но разграничаването на тези изображения от " естествените " от време на време е мъчно. Ето за какво ръководството на платформата ще разчита на самите консуматори да откриват творчеството на ИИ.

Източник: standartnews.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg