Фотобанката Getty Images забрани качването и продажбата на изображения, създадени

...
Фотобанката Getty Images забрани качването и продажбата на изображения, създадени
Коментари Харесай

Getty Images забрани съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, поради опасения от съдебни действия

Фотобанката Getty Images забрани качването и продажбата на изображения, основани от логаритми с изкуствен интелект (ИИ), като DALL-E, Midjourney и Stable Diffusion. По-рано по-малките платформи Newgrounds, PurplePort и FurAffinity също взеха сходни решения.

Главният изпълнителен шеф на Getty Images Крейг Питърс изясни, че новата мярка е подбудена от опасения по отношение на законността на наличието, генерирано от изкуствен интелект, и от желанието да се защитят потребителите на уеб страницата, оповестява The Verge. Разработчиците на генератори на изображения с изкуствен интелект твърдят, че технологията е изцяло законна, само че няма гаранция, че избрани страни няма да оспорят този статут в съда. Алгоритми като " Stable Diffusion " се образоват на изображения, предпазени с авторски права, в това число платено наличие от фотобанки, изображения от персонални блогове за изкуство и фотоси от новинарски уеб сайтове.
-->
Потреблението на такова наличие за машинно образование в действителност е законно, само че " творчеството " на изкуствения разсъдък постоянно е в действителност подозрително, както и правото да се печелят пари от тези изображения. Някои фотографи и художници, които са разкрили прилики с творбите си в артикули с изкуствен интелект, приканиха за нови правила, които да контролират тази област. От Getty Images не оповестяват дали са се сблъсквали със правосъдни каузи по отношение на изкуствения разсъдък, само че означават, че броят на тези изображения в платформата е бил дребен и възбраната им ще помогне да се " избегне рискът за репутацията, марката и облагите на [потребителите] ".

Shutterstock, един от най-големите съперници на Getty Images, единствено отчасти ограничи наличието на произведения с изкуствен интелект в платформата, като понижи видимостта им при търсене. FurAffinity забрани напълно наличието, защото видя в него опасност за хората на изкуството. Ръководителят на Getty Images не се тормози от наличието с изкуствен интелект: съгласно него изкуственият разсъдък просто оказва помощ за обогатяване на избора. Но разграничаването на тези изображения от " естествените " от време на време е мъчно. Ето за какво ръководството на платформата ще разчита на самите консуматори да откриват творчеството на ИИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР