ФОТО: Георги Димитров, ДарикНюзЦял ден ни държаха без капка вода,

...
ФОТО: Георги Димитров, ДарикНюзЦял ден ни държаха без капка вода,
Коментари Харесай

Държали като арестанти нашите в Париж

ФОТО: Георги Димитров, ДарикНюз

Цял ден ни държаха без капка вода, без да ни дадат нищо за ястие. Така българите, които бяха блокирани на летище " Шарл де Гол " в Париж, описаха прекарванията си. Те били упрекнати, че договорите им са подправени.



Линейка чакаше нашенците на летище " София " ФОТО Георги Димитров, ДарикНюз

Самолетът с нашенските сезонни служащи кацна в София. 73-мата български жители - сезонни служащи в земеделието и строители, дойдоха във Франция на 5 май. Те обаче не бяха позволени да влязат в страната. Разходите по връщането им в България са поети от самолетната компания транспортьор, оповестиха по-рано от Министерството на външните работи.

" Имахме голямото предпочитание, защото втора-трета година работим като сезонни служащи - бране на ягоди. Имахме контракти, документи ", описа една от пътничките, Севинч. Жената посочи, че на 3 май е отпътувала първата група сезонни служащи от 40 индивида, съобщи ДарикНюз. " Те отидоха, почнаха работа, ние на 5-ти, като разбрахме, заминахме при същите условия, същите документи ", описа тя.

" Веднага споделиха - документите ви са подправени. Цял ден ни държаха без капка вода, без да ни дадат нищо за ястие ", разказа Савинч обстановката на летище " Шарл де Гол " в Париж. Българите не се тормозили от ковид, тъй като работата им е на открито на полето и считат, че навън не е рисково. Плащането, което било дадено по контракт, е за 10 евро на час или 80 евро за 8-часов работен ден. Жената призна, че няма да се върне в никакъв случай повече във Франция да бере ягоди. Друг от групата описа същото - че били упрекнати, че документите и договорите им не са изрядни.

" Дадоха по една чаша вода, закараха ни в лагера на Червения кръст, само че за мен това е арест. Документи имахме, всичко, контракти имахме ", свидетелства мъжът. Той е засегнат, тъй като по същото време на парижкото летище непрекъснато кацали самолети от разнообразни страни, измежду които Китай и Индия.  Договорите на пишман гурбетчиите ни били подписани с български компании, които нищо не знаели за казуса. Заминали, тъй като решили, че щом има полети, значи е позволено, споделя още мъжът. Повечето от върнатите българи са безапелационни, че ще търсят правата си.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР