Форсмажорът е мярка, която касае две страни по договор.Това коментираха

...
Форсмажорът е мярка, която касае две страни по договор.Това коментираха
Коментари Харесай

Русенски бизнесмен: Въвеждането на форсмажор няма да реши натрупаните проблеми

Форсмажорът е мярка, която касае две страни по контракт.

Това разясниха икономисти за във връзка концепцията страната да разгласи тази мярка поради войната в Украйна.

Вчера Корнелия Нинова разгласи, че ще предложи въвеждане на форсмажор за всички браншове на българската стопанска система, а през днешния ден две от най-големите работодателски организации у нас излязоха с позиции. Припомняме, че съгласно концепцията на икономическия министър форсмажорът би трябвало да важи със задна дата, от 24 февруари и да обгръща всички икономически браншове.

Българската стопанска камара и Търговско промишлената палата през днешния ден припомниха, че издават на компаниите документи за форсмажор. Тези документи обаче би трябвало да бъдат показани пред съд, който да отсъди дали има съображение за таква мярка.

В този смисъл от Стопанската камара считат, че няма по какъв начин страната да разгласи форсмажор за всички, а от комерсиално промишената палата пък към този момент с апоискали таква държавна мярка. Според икономисти пък, концепцията няма по какъв начин да се осъществя въобще, защото сходно решение на държавното управление няма да има правна стойност.

Даниел Джумалийски е съучастник във компания за произвеждане на чорапи в Русе. Голяма част от продукцията си изнася за чужбина, откъдето пък внася част от материалите за нея. Според него възможното въвеждане на форсмажорни условия за бизнеса няма да реши насъбраните до момента проблеми.

"Ако токът, газът и всички неща, които са определящи за това продукцията да бъде създадена и изнесена на време, в случай че те са по някакъв метод подкрепени от държавното управление, няма да има потребност от форсмажор. Ако един път се позовеш на форсмажорна уговорка, то няма по какъв начин да се позовеш повторно. Така че то е нещо хубаво, само че няма да реши казуса ", счита Джумалийски.

Форсмажорът е договорно отношение сред две страни, уговорка в общоприет контракт., която се взема решение от съд, разяснява икономистът Руслан Стефанов:

"Не мога да снабдявам украинска стомана, тъй като пристанището е блокирано от съветски военни кораби и корабът ми е потънал. Съответно имам форсмажор в контракта, отправям средствата си към Индия, оттова закупувам стомана. И по-късно, когато това нещо отмине, съдим се, потвърждавам форсмажор в съда, в който е записано в контракта и надлежно си взимам парите или скапвам договорката. Форсмаьорът се взема решение от съответния съд, записан в контракта ", изясни Руслан Стефанов, гл. икономист в Центъра за проучване на демокрацията.

Затова и няма по какъв начин страната да разгласи форсмажор за всички стопански браншове:

"Примерно Министерски съвет приема решение, че войната в Украйна е форсмажор, това само задължава държавното управление с някакво мнение, то не задължава по никакъв метод самостоятелните съдилища. В този смисъл такова решение не би имало никакви правни последици ", разяснява Стефанов.

От Българската стопанска камара през днешния ден излязоха с позиция, в която прецизират, че и българските, и интернационалните правни правила не плануват опция да бъде разгласен форсмажор от държавни органи.

От Българската комерсиално промишлена палата пък припомниха, че са поискали форсмажор от държавните органи още на 8-ми март с претекст точно военните дейности в Украйна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР