Формулата за рестарт на конституционната комисия се възприема от всички

...
Формулата за рестарт на конституционната комисия се възприема от всички
Коментари Харесай

Рестартират конституционната реформа с тесни експерти

Формулата за рестарт на конституционната комисия се възприема от всички политически партии и в нея ще лансираме експертни фигури, които не носят огромна политическа натовареност. Това съобщи съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов след среща по тематиката с парламентарни сили в Народното събрание. Според него комисията ще може да проработи до 10 дни.

Основните въпроси, които ще бъдат обсъждани в комисията, са ограничението на безконтролността на основния прокурор и преформатиране на Висшия правосъден съвет (ВСС) съгласно интернационалните стандарти и рекомендации на Венецианската комисия. “Има висока степен на единодушие по едрите цели на правосъдната промяна в нейния парламентарен аспект, тъй като правосъдната промяна не се изчерпва единствено с измененията в конституцията ”, сподели той.

Христо Иванов уточни още две точки на единодушие с останалите политически партии – преформатиране на статута на служебния кабинет и въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба.

“Всяка една политическа мощ ще има и свои хрумвания в това число във връзка с служебния кабинет. Има единодушие в подобен интервал работата на Народното събрание да продължава и да се разпуска едвам когато стартира формалната акция. Това значи интервалите на длъжностен кабинет, назначен от президента без настоящ парламент, да бъдат оптимално съкратени ”, изясни водачът на “Да, България ” и съобщи, че срещите с останалите политически партии ще продължат.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР