Формула на Сербезова няма, няма и формула на Хинков. Има

...
Формула на Сербезова няма, няма и формула на Хинков. Има
Коментари Харесай

Бивш здравен министър нададе боен вик, ще съди сегашния

" Формула на Сербезова няма, няма и формула на Хинков. Има една единна формула в закона, както е заложена от законодателите. " Това съобщи пред БНР някогашният министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.

Тя изясни, че не е имало по какъв начин да не реагира, когато при нея е пристигнал отчет за одита на " Информационно обслужване " на електронната система за следене на медикаментите СЕСПА, че формулата за реекспорт на медикаменти не е спазена.
-->
Сегашният здравен министър проф. Христо Хинков насочва към нея рецензии, че е " в играта с реекспорта на медикаменти ", за смяна в режима за реекспорт на медикаменти, като в този развой по думите му " публичният интерес е нарушен ".

" Ако вие създадете малка врата по законов път, кого можете за накажете? Има 65% удовлетвореност на пазара, останалото се изнася ", твърди проф. Хинков.

" Ще го осъждам ", заявява Сербезова пред националното радио, като посочи, че " спекулациите следва да се потвърдят в съда, защото той хвърля директни обвинявания ".

" Аргументи и персонални нападки са разнообразни неща ", добави тя. По думите ѝ Хинков употребява " полулъжи, полуистини " и внушения.

" Всичко се наблюдава и за всичко има документи ", настоя Асена Сербезова.

" Нямам нищо общо с никакви сдружения, които са посочени в отчета на ДАНС ", уточни още тя.

Идеята за интензивен импорт на медикаменти при дефицит е добра, счита някогашният здравен министър.

" Цялостната лекарствена политика в последните години е довела до този дефицит. Не приказваме за дефицит от 2-3 години. Всеки от нас търси медикаменти ", разяснява Асена Сербезова.

" Много постоянно се предписват медикаменти, които даже не са позволени за приложимост в България ", посочи още проф. Сербезова. По думите ѝ лекарите би трябвало да са наясно с лечебните други възможности.

" Те би трябвало да бъдат осведомени какво е налично в системата. Целият развой би трябвало да се цифровизира. "

От 2014 година 3000 продукта са напуснали българския пазар, означи тя по отношение на нежеланието на производители да участват на нашия пазар, което провокира недостиг на лекарства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР