[Фондация “Съвременна плевенска медия] Статията е част от специалното издание

...
[Фондация “Съвременна плевенска медия] Статията е част от специалното издание
Коментари Харесай

Free tour Плевен

[Фондация “Съвременна плевенска медия ”] Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Плевен "

Един град е толкоз жив, колкото е жива паметта на хората, които живеят в него. А в доста български градове тази памет за жалост си отива с хората, които изчезват или отпътуват. Иванка Ватева не желае да допусне това да се случи с Плевен. Местната журналистка, която е и издател на локалния уебсайт posredniknews.com, се е заела със задачата да съживява историята на града по необикновен метод - посредством организирането на туристически обиколки по тематични градски направления.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Например идната година Плевен ще означи 150 години от основаването на първото читалище в града - " Съгласие ". То отваря порти през 1869 година, единствено няколко месеца откакто Васил Левски основава в града втория (след ловешкия) скришен революционен комитет в България, и в идващите години се трансформира в мястото, на което са сложени основите на културния живот в града. От него водят началото си да вземем за пример локалният трагичен спектакъл, археологическият музей, филхармонията, Северняшкият отбор за национални песни и танци, музикалното учебно заведение, споделя Ватева.

Основаната от нея и Злати Ватев фондация " Съвременна плевенска медия " напомня на по-възрастните им съграждани забравени истории, лица и места от предишното на Плевен и се старае да ги споделя и на младите. Проектът, за който си партнират с фондация " Работилница за цивилен начинания " и Българския дарителски конгрес, се назовава " Историята на Плевен оживява. Памет за знатните плевенски родове и красивите остарели здания ". През предходната година той стана един от общо 31 плана, финансирани в първото издание на самодейността " Ти и Lidl за по-добър живот " на комерсиалната верига " Лидл България ".

" Малцина могат да изредят постройките, вдигнати със средства на най-големия плевенски донор – Димитър Константинов, в които той е вложил освен част от милионите си, а и вярата си в бъдещето. Единици знаят кой и защо е строил постройката, в която през днешния ден се обитава общината, сходство на чий замък е Върбеновата къща, кой е обитавал красивите постройки във виенски жанр по остарялата основна и в центъра на града ", споделя Иванка Ватева.

[Фондация “Съвременна плевенска медия ”] Създадени са общо пет тематични маршрута - " Дарители ", " Строители ", " Търговци ", " Политици " и " Меценати ". Само за месец при започване на актуалната образователна година по тях минават над 550 възпитаници от 3-и до 7-и клас от осем плевенски учебни заведения. В рамките на самодейността те се срещат с историите на строителите на актуален Плевен - семействата Бурджеви, Върбенови, Стоянови, Константинови, Чорбаджиеви, Бурмови, Несторови, Оббови. В ролята на екскурзоводи пък влизат възпитаници от по-горния курс, които срещат по-малките си съграждани със забравените истории на търговци, фабриканти, юристи, лекари, писатели, музиканти и учители, оставили в завещание на града си освен материални придобивки, само че и персоналния си образец.

В рамките на плана са отпечатани пет тематични брошури с карти на съответните направления и любопитни обстоятелства и фотоси на постройките по тях. Информацията е налична и в основания блог на самодейността, а най-ентусиазираните всред младите екскурзоводи, взели участие в плана, към този момент са възнамерявали да проведат обиколки по познатите им направления за всички искащи и във връзка деня на освобождението на Плевен - 10 декември.

[Фондация “Съвременна плевенска медия ”]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР