Фондация Ермитаж - Великобритания, която подкрепя прочутия руски музей в

...
Фондация Ермитаж - Великобритания, която подкрепя прочутия руски музей в
Коментари Харесай

След Амстердам и Лондон къса връзки с Ермитажа 

Фондация " Ермитаж " - Англия, която поддържа фамозния съветски музей в Санкт Петербург с набиране на средства и по други способи, разгласи, че приключва напъните си за " построяването на културни мостове сред Обединеното кралство и Русия ", заяви TheArtNewspaper. 

„ Ние сме надълбоко шокирани от събитията в Украйна и взехме решение да прекратим всички наши действия, както и да отменим всички планувани събития. В този миг мислите и молитвите ни са с народа на Украйна “, се споделя изказването. 

Новината има особена значителност, защото Михаил Пиотровски, който от съвсем 30 години управлява музея в Санкт Петербург, е в управата на английската фондация, а от 2015 година е и неин президент. Той е и ръководител на Съюза на музеите в Русия. Пиотровски е в сензитивна позиция като шеф на Ермитажа и като археолог и експерт по история на изкуството, надълбоко предан на интернационалното съдействие. 

В прочувствено изказване, оповестено от основаната в Съединени американски щати Фондация " Музей Ермитаж " (основана 1994 г.) Пиотровски написа: " Светът е полудял, и в никакъв случай към този момент няма да е същият, събитията, което  се случват сега, са непредсказуеми, те не би трябвало въобще да се случват. Но измежду тази полуда ние би трябвало да запазим успокоение, тъй като нашата задача е опазим културните мостове сред нациите, които в този момент са по-важни отвсякога. От нас зависи да съхраним тези нежни връзки сред хората да оказват помощ на нациите да се чуват и да поддържат разговора, а не насилието. Ще са нужни координираните ни старания, с цел да помогнем на културата да оцелее през бурни времена. "

Пиотровски заключава, че " другарството се изпитва в сложни времена " — и благодари на всички за другарските усеща към Ермитажа.

Миналата седмица частно финансираният Ермитаж в Амстердам също прекъсна връзките си с музея в Санкт Петербург поради нахлуването на Русия в Украйна. В изказването се споделя: " Дълго време Ермитаж Амстердам се дистанцираше от политическото развиване в Русия на Путин. Настоящото нападение срещу Украйна направи разграничаването ни несвоевременно. Войната унищожава всичко. "

" Поради деликатно построената ни връзка... имахме достъп до една от най-известните художествени сбирки в света, която бихме могли да използваме, с цел да допълним изложбите си ", съобщи нидерландският музей.

А от Управителния му съвет оповестиха, че 30-годишното съдействие сред двата музея е прекъснато, само че се надяват един ден връзките да бъдат възобновени, „ в случай че има промени в Русия ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР