Фокстериерът е умно и красиво куче, което е подходящо както

...
Фокстериерът е умно и красиво куче, което е подходящо както
Коментари Харесай

Фокстериер

Фокстериерът е мъдро и красиво куче, което е уместно както за фенове на лова, по този начин и за хора, които просто желаят да имат радостен и жизнеспособен другар на четири лапи.

История на Фокстериер

Фокстериерите са се появили в антична Англия. Тези витални енергични кучета са се употребявали за лов на лисици и язовци. Прародител на фокстериера е фоксхаунд, прочут като едно от най-подходящите кучета за лов на лисици. След работата на изявени британски селекционери, след кръстосването на фоксхаунд с други ловни кучета се е появила породата фокстериер, която била разграничена незабавно на две групи - гладкокосмест и твърдокосмест.

През 1862 година представителите на новата порода за лов на лисици за първи път били показани на ревюто в Бирмингам. По това време е бил избран и стандартът за породата, който важи и до през днешния ден. Оттогава фокстериерите са се трансформирали в една от най-популярните породи кучета поради симпатичния си тип, добродушието си и работните си качества. Въпреки че са дребни по мярка, фокстериерите са смели кучета, които са подготвени да влязат в борба с животно, което е доста по-голямо от тях.

Стандарт на Фокстериер

Фокстериерът доближава до от 35 до 40 сантиметра височина и от6 до 8 кг тегло. Фокстериерът има плътна леко къдрава четина, която е оцветена в два или три цвята - бяло, оранжево и черно. Допустимо е вместо оранжеви петна да има кафяви. Петната могат да се намират на разнообразни елементи на тялото, само че преобладаващият цвят на козината на фокстериера е бял. Фокстериерът има брада и мустаци, поради които главата му наподобява правоъгълна. Челото е плоско, носът е черен на цвят, ушите са триъгълни, изправени, като крайчетата им са клепнали. Холката е мощно изразена, мускулатурата е добре развита и релефна. Опашката е дълга, по тази причина се купира на две трети от дължината й. Стои постоянно отвесно, без да се загъва над гърба. Очите на фокстериера са дребни, кръгли и доста тъмни. Челюстите са доста мощни и добре развити.

Грижи за Фокстериер

На първо място измежду грижите за фокстериера е тази за козината му. Тя би трябвало да е гъста, само че в това време не би трябвало да се позволява да стърчи във всички направления. Козината би трябвало да се сресва всеки ден и при нужда кучето да бъде къпано, само че не по-често от един път на три-четири месеца. Добре е постоянно да водите вашия фокстериер на кучешки коафьор, където да оформят външния му тип съгласно стандартите за тази порода. Препоръчва се два пъти годишно да се изскубват мъртвите косъмчета от гърба на кучето, които не падат сами и заради тази причина на тяхно място не могат да се появят нови косъмчета. Тази комплицирана процедура се прави от експерт, само че можете да се научите да я вършиме и вие. Между възглавничките на лапите на фокстериера има цели кичури четина, която би трябвало да се отстранява от експерт, с цел да не пречи на кучето да поддържа добра хигиена.

 Куче Фокстериер

Добре е да проверявате постоянно ушите на фокстериера за възпаления и понякога да ги почиствате с памуче или марля, топнати в специфичен разтвор за разчистване на кучешки уши. Фокстериерът е преносимо куче, което кипи от сила и има потребност от доста разходки. Трябва да осигурите най-малко два часа разходки на открито на вашия фокстериер, с цел да се усеща добре. Имайте поради, че ловният инстинкт на фокстериера господства над всичко останало и в случай че го разхождате без мотив, има възможност той да се отдалечи и даже да се изгуби, в случай че реши да преследва котка или друго дребно животно. Фокстериерът обича да има свои играчки, по тази причина постоянно би трябвало да му купувате нови, защото бързо му омръзват. Можете също по този начин да прибирате някъде старите и след време да му ги давате още веднъж. Фокстериерът ще се усеща най-добре, в случай че живее на двор, само че през студените месеци е добре да го прибирате в дома си.

Обучение на Фокстериер

Фокстериерът е доста мъдро куче и елементарно ще разбере какво желаете от него. В същото време обаче той може да прояви дебелоглав и даже да се опита да господства над стопанина си, тъй че е значимо още през цялото време на появяването на кученцето във вашия дом то да разбере кой е водачът. Трябва да имате поради, че по време на образованието не може да наказвате фокстериера физически. Тези дребни кучета са доста горди и чувствителни и в случай че се опитате да деянията физическа експанзия към тях, най-вероятно съществено ще ви ухапят. Най-лесно ще научите фокстериера си на команди, в случай че превърнете образованието в самобитна игра, в която наложително да участвате и вие, като тичате с кучето и даже се състезавате с него за играчки. За фокстериера е значимо да се усеща победител, по тази причина можете да го включвате в разнообразни типове надпревари с други кучета.

Хранене на Фокстериер

Препоръчва се да храните вашия фокстериер два пъти на ден, откакто навърши година и половина. Ако го храните един път дневно, съществува риск от отичане на стомаха и даже от извъртане на стомаха, защото тези кучета са прекомерно преносими и могат да създадат внезапно придвижване, откакто са се нахранили до насита. Можете да храните вашия фокстериер с композиция от суха храна за дребни породи и консервирана кучешка храна. Можете също по този начин да употребявате натурални артикули за храненето на вашия фокстериер. Препоръчва се в менюто на това пламенно куче да има телешко и пилешко месо, което авансово е било сварено или изпечено, а също по този начин извара, кисело мляко, разнообразни типове зеленчуци и плодове.

Ако храните фокстериера си с натурални артикули, добре е да допълвате менюто му с разнообразни минерали и витамини, основани особено за кучета. Не се предлага да храните фокстериера си със сладко, тестено, мазно, пушено, солено, със свинско и овнешко месо, а също по този начин с пикантни храни. Осигурете на вашия фокстериер непрекъснат достъп до прясна вода, защото кучетата от тази порода обичат да пият постоянно, с цел да обезпечават хидратация на организма си, който непрекъснато е в придвижване.

Заболявания на Фокстериер

 Фокстериер с Играчка

Като цяло фокстериерите са здрави кучета, само че генетично са обусловени към епилепсия и диабет. Фокстериерът може също по този начин да страда от катаракта, глухота, редица кожни проблеми, както и от спомагателен ред мигли, който непрекъснато се оплита и основава причина за очни инфекции. Фокстериерът може също по този начин да страда от издут корем, по тази причина е значимо да храните кучето вярно.

Любопитни обстоятелства за Фокстериер

Фокстериерът постоянно е подготвен за игра и даже в случай че му се скарате, това жизнерадостно куче е готово да поиграе с вас, без да ви се сърди. По време на Втората международна война кучетата от породата фокстериер са били употребявани интензивно от разнообразни армии като помощници на бойците. Някои фокстериери даже са били наградени посмъртно с орден за смелост. През 1928 година фокстериерът Иглу станал част от експедицията до Антарктида, водена от адмирал Бърд. Създателят на теорията за еволюцията Чарлз Дарвин отглеждал в дома си фокстериера Поли. Чарлз Дарвин обичал да отваря прозореца на дома си, с цел да може Поли да лае по неприятните хора, които съгласно него кучето разпознавало в тълпата пешеходци. На млади години Адолф Хитлер е имал фокстериер на име Фоксел, който го придружавал на всички места. Те дружно се хранели от една паничка и по време на дълги преходи Фоксел бил пренасян от стопанина си с раница.

Недостатъци на Фокстериер

Фокстериерът е куче, което може да се опита да бъде преобладаващо освен измежду останалите ви домашни любимци, само че даже и измежду членовете на фамилията ви. По доста внимателен и остроумен метод фокстериерът съумява да разтопи сърцата на хората, с които живее, и те, без да виждат, се трансформират в негов обслужващ личен състав. Сред минусите на фокстериера е че колкото и да е подготвен, съществува възможност да ухапе някого, в случай че се превъзбуди.

Затова не се предлага да оставяте дребни деца с фокстериера си без контрол от страна на възрастен. Друг минус на фокстериера е, че е в положение да лае с часове, в случай че го оставите самичък или в случай че е нервиран от странни шумове или непознати хора. Това малко кученце е готово постоянно за борба и без да се замисли, се пробва да нападне кучета от огромни породи. Трябва да имате поради, че в случай че оставите дълго време вашия фокстериер самичък, от досада той може да унищожи огромна част от покъщнината ви.

Ако възнамерявате да си вземете подобен обаятелен домакински любим, разгледайте тези разгласи за фокстериер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР