Флориан Скала: Одитът на пийпълметричните системи е нормален процес и

...
Флориан Скала: Одитът на пийпълметричните системи е нормален процес и
Коментари Харесай

Флориан Скала: Възможно най-скоро цялата индустрия трябва да започне работа върху пийпълметричната система

Флориан Скала: " Одитът на пийпълметричните системи е естествен развой и би трябвало да се прави регулярно. Индустрията и медийната среда се трансформират бързо, тъй че непрекъснатите инспекции са неизбежни. "

© Лилия Йотова От май пазарът публично към този момент ще работи с една рейтингова организация - ГАРБ. Това стана изрично ясно, откакто една от двете най-гледани малките екрани на българския пазар, " Нова тв " (собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви), изпрати писмо до рекламодатели, рекламни и медия организации, в което афишира, че приключва досегашния си контракт с " Nielsen Admosphere България " от идващия месец и стартира да работи с ГАРБ (прочетете детайлности в този текст).

По този мотив " Капитал " потърси основния изпълнителен шеф на bTV Media Group Флориан Скала, с цел да разяснява по какъв начин това ще се отрази на пазара, откакто близо шест години той работи с две рейтингови организации.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как приемате решението на " Нова тв " да стартира да работи с GARB вместо с " Nielsen Admosphere България ", както беше до момента? Картината на пазара дълго време изглеждаше по този начин - bTV бяха водач на пазара по ГАРБ, а " Нова " бяха водачи по Nielsen. Изглежда разумно при сегашната смяна " Нова " да претендира за водачество на публиката съгласно GARB?

- Това решение изрично е вярната стъпка. Никога не сме разбирали, нито сме подкрепяли прехвърлянето на " Нова " към различна система. И през 2014 година, и в този момент считаме това за неправилно. Тогава " Нова " изрече съмнение и терзания по отношение на неутралността и обективността на ГАРБ. Тези въпроси останаха незасегнати поради бягството на медията към Nielsen Admosphere. Но какво се е трансформирало от този момент? Сега, 6 години по-късно, е време да обсъдим тези терзания дружно и да си осигурим надеждна система за премерване на аудиторията, в която да имат вяра всички. Заедно значи участниците в промишлеността - телевизионни оператори, организации и рекламодатели, да се ангажираме в потребителски комитет. Това е одобрена процедура на доста други медийни пазари и би трябвало да бъде възобновена и в България.

Какво мислите за панела на ГАРБ? Имате ли въпросителни и терзания, свързани с него?

- Помните, че " Нова " остро и обществено подлагаше на критика ГАРБ още от 2013 година Те твърдяха, че резултатите от одита през 2013 година не са били отразени и несъвършенствата не са били отстранени. Изразиха подозрения и за представителността на панела и коректността на системата за премерване на телевизионната аудиторията като цяло. Това са въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани в този момент в границите на потребителски комитет.

Какви са идващите стъпки, които промишлеността би трябвало да направи по тематиката за премерване на аудиторията?

- Цялата промишленост би трябвало да седне на една маса, нагледно казано, и да стартира работа върху пийпълметричната система допустимо най-скоро. Трябва съществено да се отнесем към аргументите, заради които " Нова " нямаха доверие към ГАРБ в предишното, и би трябвало да подложим системата на повсеместен одит. В интерес на цялата промишленост е да отстраняваме евентуални недостатъци в нея.

Очаквате ли одитът да открие неточности в настоящия панел, които да обяснят за какво резултатите на bTV понижават?

- Одитът на пийпълметричните системи е естествен развой и би трябвало да се прави регулярно. Индустрията и медийната среда се трансформират бързо, тъй че непрекъснатите инспекции са неизбежни. Системата би трябвало да бъде безпристрастна и да съставлява българското население обективно. Но най-много тази работа би трябвало да се свърши в взаимен развой, а не с самостоятелен метод. Това е главният принцип на всеки потребителски комитет. Очевидно ще има въпроси, по които малките екрани ще имаме разнообразни гледни точки. Тези разлики ще би трябвало да ги изглаждаме, като въведем рационални механизми за разрешаване на спорове. Това не е нуклеарна физика и би трябвало да се схване добре от всички заинтригувани. Този път чакаме да се прояви повече здрав разсъдък.

Откога забелязахте смяна в държанието на ГАРБ по повод данните за гледаемостта на bTV? Защо не поискахте одит?

- Както споделих, одитът е взаимен развой, който се случва по самодейност на промишлеността. Всички участници непрекъснато имат въпроси, които би трябвало да бъдат конкретизирани. Виждаме данни, които мощно опонират на други проучвания, както и на данните за гледаемостта в IPTV платформите. Сега потребителски комитет може да обхване всички области, в които актуалната пийпълметрична система има потребност от усъвършенстване.

Бихте ли минали към различен снабдител на рейтингови данни, в случай че одитът не се организира? Реалистичен ли е сходен сюжет?

- Няма да повторим грешката на " Нова " и няма да тръгнем по различен път, до момента в който можем да работим в интерес на подсилване на валутата на телевизионния пазар, в този момент към този момент и с " Нова " на наша страна. Това трябваше да се случи още преди години. Цялата промишленост би трябвало да се стреми доставчикът на данни за телевизионната публика в България да е съвременен, с регулярни одити и усъвършенствани механизми за премерване на гледаемостта на всички платформи в тази нова цифрова среда. Не виждам причина някой да блокира този развой.

Как смятате, че би трябвало да се развие системата за премерване на телевизионния рейтинг?

- С оглед на актуалното развиване на наличието и разпространяването му имаме потребност от данни за общото видеогледане (Total Video) на всички платформи и устройства. Доставчиците на видеосъдържание процъфтяват в цифрова среда. А ние би трябвало да имаме данни за гледаемостта на всички платформи и те да се наблюдават и презентират като Total Video данни по метод, който улеснява рекламодателите и организациите. Има такива системи за премерване, въпреки и не в България сега. Потребителският комитет ще би трябвало да откри най-хубавото решение за нашата промишленост и да го изиска от ГАРБ или от всеки различен водещ снабдител на пийпълметрични данни.

Продължава ли Красимир Гергов да е миноритарен притежател в bTV? Делът му от 6% ли е? На какъв стадий е договорката за продажбата на бизнеса на CME?

- Има информация за съдебномедицинска експертиза на уеб страницата на компанията в документите за Комисията по скъпите бумаги и тържищата (САЩ). съдебномедицинска експертиза не дава регулярна информация по договорката.

Интервюто взе Весислава Антонова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР