Флагманът на чилийската антарктическа флота ледоразбивачът Агилес не можа да

...
Флагманът на чилийската антарктическа флота ледоразбивачът Агилес не можа да
Коментари Харесай

Карантина държи полярниците ни в Антарктида

Флагманът на чилийската антарктическа флота ледоразбивачът " Агилес " не можа да отплава през днешния ден от пристанището на Пунта Аренас за Антарктида заради болни от Коронавирус членове на екипажа, оповестиха от Българския антарктически институт.

Шестимата полярници от 29-ата българска антарктическа експедиция, които към този момент повече от месец работят въз основата " Св. Кл. Охридски ",е трябвало след няколко дни с " Агилес " да поемат дългия път към България, предава Българска телеграфна агенция.

Създалата се рискова обстановка с карантината на кораба ще принуди полярниците ни да останат още половин месец въз основата в настъпващата нощ на антарктическата зима, при лимитирани хранителни артикули и гориво, се показва в известието.

При належаща потребност най-необходими за прекарване продоволствия ще могат да се вземат след преход с моторни шейни по ледника или с лодка " Зодиак " по море от прилежащата испанска база " Крал Хуан Карлос I ", която е зазимена и напусната от испанските полярници в края на февруари.

Българският антарктически институт е в непрекъсната връзка с Чилийския антарктически институт в Пунта Аренас, търсейки благоприятни условия за по-ранно превозване на полярниците ни.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР