Физиката, според Аристотел, е наука за онова, което древните гърци

...
Физиката, според Аристотел, е наука за онова, което древните гърци
Коментари Харесай

Res LIII: Масовата приматизация

Физиката, съгласно Аристотел, е просвета за това, което античните гърци назовават “фюзис ” (или “физис ”, на новогръцки) – нещо като “природа ” в общия смисъл, само че не напълно, най-малко съгласно нашите модерни термини като “природознание ”. “Фюзис ”, съгласно нашия безконечен преподавател от Стагира, е нещо телеологическо: природата е даденост, само че същността й е по-скоро във формата, в сравнение с в самата материя; нещото е повече нещо единствено по себе си, в сравнение с в своето реализиране. Ръсел ни предлага следното отлично тълкувание: аристотеловата “фюзис ” е майката на биологията, т.е. жълъдът е “потенциален ” дъб.

***
Аристотел отхвърля изрично по-късната концепция за “вакуума ” – т.е. че в света има празно пространство, обичана на Левкип и Демокрит. Което ни запраща непосредствено в нашето модерно съществуване, което отхвърля левкиповата опция за сходно празно пространство: ние (чрез обществените мрежи, тази отрова) го свеждаме до контраполюс на всеки действително действителен обект, а това е аристотеловото “несъществуване ”- т.е. небитието, положението “Господ ”, недоказаното.

***
Там е и целият културен froideur сред нас и властта: ние не имаме вяра, че тя съществува законно, въпреки да сме я избрали, а тя, на собствен ред, не има вяра, че ни дължи по-добро съществуване, и съществува единствено с цел да се пресъздава в своя изгода. Това е “русоистка ” схизма.

***
Ако властта у нас е несъществуване, положение на “Бог ”, а “Бог ” е безотговорен (чрез митинги или else), значи той съществува априори. Ерго, ние не можем да се бунтуваме. Но даже и да можем, най-неприятното е, че това е тип следена разлъка, която всякога препотвърждаваме.

***
За да излезем от този цуг-цванг, се изисква тип учебен и стопански стандарт, какъвто априори властта – врагът – няма по какъв начин да позволи; ние сме привързани към ужаса на неовластяването (демокрация, anyone?), за нас той е нужен като солта. Живеем под опасността на властта, само че живеем и за нейна сметка.

***
Накратко, и по Хюм, живеем постоянно “под ” властта, а не “над ” нея, като че ли отвесни азери, а не, да речем, хоризонтални словенци. Както споделя Фаулз, цената на обезпечаването на течаща вода във всеки дом е фактът, че към този момент никой не цени водата.

***
Тъкмо поради това съществуват освен ГЕРБ-жени и ГЕРБ-младежи, само че и ГЕРБ-котараци. И всеобщата “приматизация ” – овластени простаци, изключително по места – ни залюлява отново в ботевата “робска люлка ”.

***
Бързам да припомня, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи (плюс “патридиотите ”) са еднакъв тип роден детерминизъм, родЕн от masters of puppets от Държавна сигурност.

***
“Патридиотите ” е превъзходен термин, помислете.

***
Да припомня: “детерминизъм ” е философска идея, която признава обективната причинност и причинно-следствената причинност сред всички феномени в природата, че и в обществото. Според тази другояче жалка идея (ако не броим Спиноза), Вселената е изцяло рационална, защото безспорното познаване на дадена обстановка подсигурява безпогрешното предсказание на бъдещото й развиване. Според детерминизма всичко, в това число моралният избор, са напълно преопределени от аргументи, заложени в предишното, които изключват свободната воля и самата опция индивидът да работи по различен метод.

***
А може би всеки наш “свободен избор ” е резултат от избрани други условия, над които нямаме никаква власт? Пак помислете. Дори и да можехме да установим противоположното, отново по Фаулз – цялостна независимост на волята, - отново щяхме да сме лимитирани по Хюм, защото за реализиране на от малко малко независимост ни е належащо свободно поле за избор, както и самата независимост да избираме вътре в него. На процедура, ние сме лимитирани в границите на вероятните, осезаемите и осъществимите дейности. Ерго, няма по какъв начин да променим системата изпод нагоре. Живеем във тип затворническа килия, и единствено в нея можем да се почувстваме релативно свободни, единствено от време на време. С глупашките си избори от 2001 насам стигнахме до това дъно, и никой не ни е отговорен: “царят ”-измамник, алените нарушители, дуракът-мафиотски апаш Борисов. Съответно, вместо да сме Чехия или Словения, ние сме нищо.

***
Може би съществуват обстановки, при които Евклидовата геометрия не е валидна; само че е изцяло задоволително тя да наподобява вярна за нормалните цели на сегашната власт. И за нейните пермутации.

***
Код “кафяво ”, цялостно насиране на гербаджийската власт: не знаят нищо за нищо, с изключение на по какъв начин да крадат. Тоталното дъно на анакюклозата – примес сред робия и олигархия.

***
Ето и нещо занимателно: Борисов и кликата му би трябвало да се молят на всички богове (особено на Ариман, в случай че знаят кой е) някой като Богомил Бонев да не стане длъжностен вътрешен министър в едно вероятно държавно управление на Радев (както се приказва по “високите етажи ”).

***
Не е карнавал насмалко гибел, както се споделя в един чудноват еквадорски филм.

***
И още по-забавно: имат да връщат на Путин за проваления “Южен поток ” – тъй че в този момент няма да си вършат устата за “предплата ” за хъб “Балкан ”; и в случай че в този момент не си оправят сметките посредством “Тюркакъм ”, ще си изтърван сапунчето в съветската баня.

***
Кои са “Те ”? Много ясно – конгломератът “Буци-Шиши-Цацата-Златев ” и присъдружни, по какъв начин кои.

***
Трансът на самонаблюдението: там е ключът.

***
А ето и най-забавното: Еднокнижния (или към този момент “Безкнижния ”, в случай че реферираме към изявлението му с Хекимян) преди малко изпусна да вземе bTV посредством “разградския ” Кирчо, който, благият, не съумял да отговори на compliance-условията – и това е част от залеза на въпросния Безкнижен. Сега му остава единствено да рекетира Келнер за Нова, най-малко до евроизборите.

***
Докато в действителност прави чисто мутренските си каузи дружно с Шиши и Цацата – да “държат ” Каракачанов поради паспортите, както държат Марешки за данъчни закононарушения etc.

***
Междувременно, архимилиционерчето Цветанов, по отношение на лобистката си активност, още веднъж е присъединил “цецомобилите ” – този път за бизнес-шпионаж. “Слуша ” съответни компании, напасва предложения, наглася поръчки (най-вече тези, свързани с Министерство на вътрешните работи и некви негови немци). Накратко, once мутромилиционер, always мутромилиционер.

***
Те – те! - имат единствено една свръхзадача: да назначат нова цаца, с цел да оцелеят.

***
А в това време Движение за права и свободи (Пееф и Доган) щавят (да не кажа “одират жив ” Безкнижния): един по един рубежите падат (т.е. завладяват министерство след министерство), и го принуждават да сдава основни гербаджийски хранилки на “турците ”, единствено и единствено да се задържи на власт. Накрая, в случай че позволите тази смешка, ще остане единствено с Ангелкова и Цецка, откакто даже Влади се сгоди с Шиши.

***
И като казахме Влади: доста забавен образец. “Кръстникът ” му Сариев урежда всички поръчки в IT-сектора (за десетки милиони; единствено едни към 15 милиона в засекретени поръчки за ДАНС), и в действителност “шета ” посредством брачната половинка си. Междувременно, подкрепя “социално ” ГЕРБ, и най-много Влади, щот те няма къде да живеят – след близо 10 години чудовищни обири. Въпросният напълно инцидентно е пуснал Владко в апартхауса на Кирчо, и всичко е тъкмо.

***
Владко недоразбира, че е мюре – и че най-после ще го “изяде ” от своите, мутроченгетатамасони.

***
Цацаров също би трябвало да трепери – очевидно няма да стане парламентарен арбитър, и двамата му “авери ” ще го хвърлят на лъвовете. Съответно, с цел да оцелее моделът, ще намерят нова “цаца ”. Защото, в случай че пристигна същински основен прокурор, както се случи в Румъния, ще им се ебе майчицата мутренска, както е споделил учителят Дънов.

***
Но най-долното на най-долното е Българска социалистическа партия на Корнелия – тия ченгеджийски съглашатели с ГЕРБ, тия мръсни копелета, които в никакъв случай не се извиниха за едни от най-големите закононарушения в българската история.

***
Но хайде и още по-сериозно: огромната покруса на всички тези е, че не могат да си харчат парите, както желаят, да живеят the jet-set life. Това към този момент един път е разказано от Хайдегер, само че да опитвам и аз: най-лошото в “богатия ” живот е остойностяването на удоволствието, неспособността да си го представим по различен метод с изключение на като неразривно обвързвано с придобиване и харчене. И тук е мястото да ви кажа нещо мъдро, без Хайдегер: притежателят е този, който постоянно се оказва притежаван.

***
Отиват си хората на духа и създателите, доколкото ги е имало. Системата се храни от евтини и повърхностни удоволствия, както и посредством неналичието на сериозна мисъл.

***
Слави: неговите обеди с Орлин в “Къщата с часовника ” се оказаха много рентабилни, което си пролича в “интервютата ” с значими фигури, и изключително с Безкнижния. Кеворкян към този момент заслужено направи Слави на дреб; аз единствено ще прибавя, че нека “непитането ” да си е коствало.

***
Пожарникарската власт дефенестрира и последната вяра за свободата на словото.

***
Свободата да не питаш.

***
Чърчил (или някой) бил споделил: " Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, през днешния ден ядат 300 типа самун, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, през днешния ден нямат нито народна власт, нито самун. Вие избирате от кои да бъдете ".

***
Se non è vero, è ben trovato.

(PS: Ето още нещо в действителност мъдро. Когато Перикъл остарява, съперниците му стартират акция против него. Обвиняват гения Фидий, че е откраднал част от златото в статуите, които е изваял, и прокарват закон против неговия другар Анаксагор – нещо от сорта, че вместо естествената вяра, проповядвал нещо друго. По този закон те го упрекват (човекът, който пръв е донесъл философията на атиняните!) в несъща проповед – че Слънцето било нагорещен до бяло камък и че Луната била от пръст. И това към философа, който ни е дал отношението към мозъка (nous). Сами разбирате, че още в V-ти в. прочие Хр. е имало неуспели “медийни ” плъхове.)

Oще на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov
NB! Адвокатът на OFFNews.bg припомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става единствено с категорично документално позволение от OFFNews.bg и създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР