Физическият портфейл ще изчезне, часовникът или пръстенът ще бъде нашата

...
Физическият портфейл ще изчезне, часовникът или пръстенът ще бъде нашата
Коментари Харесай

Банката на бъдещето: Вземаме кредит с 2 кликвания, робот ще помага

" Физическият портфейл ще изчезне, часовникът или пръстенът ще бъде нашата идентификация, а бъдещето ни ще е заключено в облака. Услугата ще ни доставя изкуственият разсъдък. Но колкото и да е добър чатботът, на последната права би трябвало да има човешко създание, което да ни преведе до края. Защото доверието е най-важно ".

Така разказа бъдещето на банкирането Деян Василев, създател и изпълнителен шеф на финансовия портал MoitePari.bg. Той бе участник в ĸoнфepeнциятa нa „ БHΠ Πapибa Лични финaнcи “ нa тeмa „ Pитeйл бизнecът днec и yтpe: плaщaния и ycтoйчивocт “.

През идващите няколко години ще следим голям растеж на достъпността на потребителски заеми. Те ще са в обществените мрежи като продуктови оферти в Instagram, вградени в YouTube видеа, в стрийминг платформи като Netflix, Amazon и HBO, в месинджъри като Viber и WhatsApp, предвижда Жозе Салойо, шеф на БНП Париба Лични Финанси в България. 

Клиентите ще избират услугите на тази финансова институция, която може да ги даде най-бързо. Ако преди години се чакаше със седмици банката да даде утвърждение по факса, през днешния ден това лишава минути, а в бъдеще ще става за секунди - единствено с няколко кликвания с мишката. " Това го изискват клиентите - те са привикнали с Google и Facebook и чакат, че всички услуги би трябвало да бъдат налични толкоз елементарно. А финансовите институции би трябвало да им отговорят ", коментира Людмила Петрова, маркетинг управител на БНП Париба Лични Финанси. " Стандартът към този момент е различен – за всяка секунда закъснение в цифрово приложение се губят 7% от потребителите, само че не е по този начин, когато клиентът чака в офис 20 минути, с цел да се срещне персонално с консултанта “, сподели Салойо.

Изкуствен разсъдък ще избира най-подходящият артикул

В БНП Париба Лични финанси 20 000 употребяват всеки месец чатбот, а 50 000 - цифровата инфокарта, приложение, което дава денонощен достъп до информацията за заема и до онлайн каналите за заплащане на банката. 12 000 заплащат без такси вноските си на уеб страницата на банката. 65% подписват договорите си електронно, сподели мениджърът Мария Мангърова.   

С развиването на технологиите офертата за заем ще бъде надълбоко персонализирана - продуктът, който ще се дава, ще бъде характерен за всеки клиент, съгласно неговите потребности и условия. Плащанията за артикули и услуги ще бъдат главно безконтактни и хората ще се възползват от бърза доставка от самостоятелен робот или дрон, което ще бъде друга генерална смяна. Според изданието за 2021 година на изследването „ Търговията: Презареждане “, към 2030 година пазарът на доставки с дронове ще бъде на стойност Щатски долар 33 милиарда.

Всичко това ще улесни електронната търговия и ще докара до смяна на бизнес моделите на търговците. Ритейлърите ще би трябвало да разработят нови услуги и да възприемат комфортни онлайн решения за извършване на покупки и за елементарен достъп до финансиране на покупките, стана ясно на конференцията.

Жозе Салойо акцентира, че всички тези трендове, които трансформират бранша, са част от средносрочната визия за развиването на ритейла и потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси. Банкерът разяснява, че има синхрон сред еволюцията на пазара и 20-годишното развиване на БНП Лични финанси в България. 

Кредитната карта ще избира какво е вярно да си купим

Технологиите ще оказват помощ да се построяват и трансформират навиците на хората към по-отговорно държание. Кредитната карта може да ни каже какъв е въглеродният отпечатък, който ще оставим с избрана покупка. 

Проучване демонстрира, че хората в Северна Европа считат, че сами ще станат по-отговорни към света, до момента в който в България и Испания са на мнение, че това би трябвало да се наложи със закон. За 87% от потребителите в Европа най-важно е да се понижат отпадъците, 86 на 100 държат на избор на по-трайни уреди, въпреки и да не са толкоз новаторски, 85% считат, че би трябвало да се харчат по-малко ток, вода и горива, 84% желаят да се употребяват по-малко опаковки. 

" При покупка кредитната карта може да дава информация дали продуктът, който избираме, е енергоспестяващ и така нататък, обясниха специалистите.  

„ Ще финансираме цялостна услуга в границите на целия витален цикъл при покупка и прилагане на даден артикул със заем от БНП Париба Лични финанси ", изясни Жозе Салойо. Това се прави за по-дългосрочното прилагане на уредите, като се планува удължение на периодите. Целта е при потреблението му да се подкрепя кръговата стопанска система, а изгодата за клиента е приемане на отстъпка за ваучер за стабилно ползване.

Промяната изисква нови артикули

При заплащанията банката би трябвало да е невидима, а клиентите да могат да разполагат с пари по този начин, както им е най-удобно и когато и да е, изясняват специалистите на БНП Париба Лични финанси. 

През пролетта на 2021 година банката пусна нов артикул - потребителски заем непосредствено в цифровия портфейл, който може да се употребява за ежедневни потребности. Към момента услугата е налична за потребителите на цифрови портфейли, основани на решението на Phyre.

Друг издирван артикул е " Купи в този момент, заплати след това " с безлихвен интервал от 58 дни, който е по-дълъг от междинния за пазара.

През 2019 година банката предложи специфични условия за финансиране на покупката на електрически или хибриден автомобил. Интересът към този артикул пораства, само че към момента е невисок, сподели Мария Мангърова.

Също по този начин банката има и нови цени на потребителски заеми с рента от 5.9% - доста под междинното пазарно равнище от 8.43%, съгласно данните на Българска народна банка за юли 2021 година за новоотпуснати заеми в лв..

БНП Париба Лични Финанси в България закупи депозитния бизнес от локалното поделение за корпоративно и институционално банкиране на BNP Paribas. Депозитите са обезпечени от френския фонд за отбрана на депозити.

Промяна в потребителското кредитиране

Какви са измененията в потребителското кредитиране за последните години показа Деян Василев от " Моите пари ". За разбора са употребявани данни от уеб страницата и от статистиката, а сравнението е сред 2015 и 2020 година И преди, и в този момент най-често потребителски заем се тегли за ремонт. През 2015 година това са били 24% от заемите, а през 2020 година - 26%. Значително нарастване има в каузи на заемите за рефинансиране на отговорности - 16% през 2015 и 20 на 100 през 2020. Увеличават се и хората, които теглят заем за образование и отмора. 

По данни на Българска народна банка, междинният размер на лихвата по потребителския заем през 2000 година е бил 12,7%, а през 2020 година - към 8 на 100. ГПР също са спаднали - от 12,2% /2007 г./ до 9,5 на 100 /2020 г./. В същото време се усилва и междинният приход на усвоилите заем - от 1082 лева /2004-2008 г./ на 1839 лева./2021 г./. Ако при започване на новия век преди финансовата рецесия най-често търсената сума е била 12 495 лева, то през тази година тя към този момент е 18 662 лева Увеличава се и срокът за погасяване на заемите - от 56 месеца /2004-2008/ на 83 месеца /2021/. Друга любопитна детайлност е смяна в демографията на кредитополучателите. Отчита се понижение измежду хората на възраст от 36 до 45 и от 56 до 65 година, само че за сметка на това има растеж при 65 плюс и при 18-25-годишните. 

Пандемията избута напред диваните в топ 10 на стоките на погашение

Пандемията и икономическата рецесия са трансформирали и топ 10 на стоките на погашение. И през 2020, и през 2021 година най-търсени са били смарт телефоните. Но до момента в който през предходната година клиентите са купували най-новите модели за 1550-1600 лв., през тази се търсят по-евтини разновидности за 600-650 лева През 2020 година на четвърта позиция са били преносимите компютри за 650-700 лева, през 2021 - диваните за 110-1150 лева.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР