Физалис (Physalis), известен на английски като Goldenberry, прилича по размер

...
Физалис (Physalis), известен на английски като Goldenberry, прилича по размер
Коментари Харесай

Здравословни ползи от физалис

Физалис (Physalis), прочут на британски като Goldenberry, наподобява по мярка и форма на чери домати. Името им идва от латинската дума phusan, която значи да се изтощавам. Плодовете на физалиса се намират се в дребна хартиена кутийка като китайски фенер.

Когато е узрял, плодът е с блестящо жълто-оранжев цвят и леко стипчив усет. Те се отглеждат основно в Колумбия и Южна Африка като съществуват над 80 типа физалис.

Един от тези типове Physalis peruviana се счита, че произлиза от Южна Америка, и по-специално идва от планините на Колумбия, Еквадор, Перу и Чили.

Той може да се употребява недопечен, като би трябвало да се махне ципата и да се измие, с цел да се отстранят токсичните сътрудници, които от време на време предизвикват диария.

Този тип физалис може да се прибавя към салати, сладкиши, а с добавка от малко захар са идеални за изработката на сок. В сладкарството провокират възторг поради хубостта, която придават като завършващ подробност на разнообразни специфични торти и сладкиши, както и сладкарски кремове.

Ползи от потреблението на физалис

Освен че се употребява за храна, плодът на физалис има доста изгоди за здравето - има потвърдени антипиретични качества (намаляват нарасналата телесна температура), противовъзпалителни, диуретични (по – постоянно уриниране) и антиревматични свойства.

Физалис е източник на доста антиоксиданти, като аскорбинова киселина (Витамин С), Витамин Е, Витамин А, също и желязо, калий, фосфор, магнезий, Силиций и други. Дори и в сушен вид физалис (известен като инка бери) е доста богат на антиоксиданти, които всекидневно се съдържат в семената му и с помощта на тях организмът се поддържа в положително здраве.

Те го защищават от свободните радикали (каквито са тези, получени вследствие на цигарен пушек, слънчева радиация и други). Съдържа още витамин Р, който улеснява абсорбцията (усвояването) на витамин С, има и витамини В комплекс като тиамин, който има значение за метаболизма на кожата, очите, мозъка.

Налице е и забележително количество калций, който обезпечава здрави кости, както и протеини, нужни за производството на алените кръвни кафези.

Някои изследвания демонстрират, че физалис понижава равнищата на неприятният LDL холестерол с помощта на съдържащият се в него пектин.

Заради това, че физалис съдържа и естествена фруктоза, се счита за отлична здравословна закуска и източник на доста сила. Това е по този начин без значение от обстоятелството, че е нискокалоричен и 100 грама от него се равняват на 53 ккал.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР