Фитнес треньорът Алпер А. често публикува снимки на своите клиенти

...
Фитнес треньорът Алпер А. често публикува снимки на своите клиенти
Коментари Харесай

Татуировката на Йозил: Кои са Сивите вълци?

Фитнес треньорът Алпер А. постоянно разгласява фотоси на своите клиенти в Инстаграм – с цел да показва триумфите си. Последната обаче към този момент дни наред вълнува Германия: на нея се вижда някогашният състезател от националния тим Месут Йозил. Двамата мъже гордо демонстрират стегнатите си коремни мускули, при което обаче се вижда ясно една татуировка на Йозил – същинската причина за полемиката. На гърдите му отляво се вижда силуетът на виещ вълк и три полумесеца – типичните знаци на турското ултранационалистическо придвижване „ Сивите вълци “.

Идеологията на " Сивите вълци "

" Вълчият привет " на десните националистиСнимка: Imago/M. Trammer

За турските десни екстремисти сивият вълк е значима фигура: съгласно държавна митология сив вълк е избавил праотците на турските нации от враговете и им е оказал помощ да се снабдят с огромна власт. Поради това е и знак на властта. Трите полумесеца пък са красили османското бойно знаме. Днес те са част от логото на Партията на националистическото придвижване, която от години е най-големият съдружен сътрудник на турския президент Ердоган.

Идеологията на „ Сивите вълци “ се класифицира от немските управляващи като ултранационалистическа, антисемитска и расистка. За тях в облика на врага влизат и кюрдите, и евреите, и арменците, и християните, защото те са уверени в превъзходството на турската нация. В предишното и изключително през 1970-те години те са направили доста жестокости и убийства. Тяхна цел, съгласно мнението на Федералната работа за отбрана на конституцията, е основаването на хомогенна страна на всички тюркски нации под турско управление – от Балканите до Западен Китай.

Германските управляващи допускат, че „ Сивите вълци “ имат към 11 000 членове. 9500 от тях са проведени в сдружение.

Изследователят на екстремизма Кемал Бозай е на мнение, че в границите на „ Сивите вълци “ има две съществени течения. От една страна това е Партията на националистическото придвижване, от друга – Партията на огромното единение. Първата от тях е считана за подорганизация на „ Сивите вълци “.

Най-големите организации на " Сивите вълци "

Членове на " Сивите вълци " във Франкфурт/МайнСнимка: Boris Roessler/dpa/picture-alliance

В Германия „ Сивите вълци “ са проведени в три огромни съюза. Най-силният от тях са Турските демократични сдружения на идеалистите, които в Германия имат над 7000 членове. Вторият е Съюзът на турско-ислямските културни сдружения с 1200 членове. Той е учреден от прочут член на придвижването, на което се приписва присъединяване в атентата против папа Йоан Павел Втори.

Третият съюз на „ Сивите вълци “ в Германия се назовава Федерация на международния ред в Европа, още веднъж с към 1200 членове. Федерацията съставлява ползите на ислямско-ултранационалистическата Партия на огромното единение, която също е част от алианса на Ердоган. И на тази партия се приписват редица политически убийства в Турция, в това число покушението против арменския публицист Хрант Динк в Истанбул.

Организации на „ Сивите вълци “ има в цяла Европа. През 2007-а година във Франкфурт на Майн бе учредена и съюз, наименуван „ Турска конфедерация “, който да ги сплотява.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР